Múzeumok éjszakája a Veszprémi Törvényszéken

Idén első alkalommal csatlakozott a Veszprémi Törvényszék a Múzeumok Éjszakája országos programjához, amely 420 helyszínen mintegy 2500 látnivalóval várta az érdeklődőket. 
 
A törvényszék a veszprémi Laczkó Dezső Múzeummal együttműködve fogadta a látogatókat 2015. június 20-án délelőtt 10 órától éjfélig. 
 
Az egykori várbörtön -3. szintjén kialakított állandó kiállítás – a Mindszenty József-emlékszoba, a fogvatartottak életét és a várbörtön történetét bemutató kiállítási egység, a „Bakonyi betyárok a pandúrok kezén” című tárlat, cellák, börtönkápolna, őrtorony, parancsnoki szoba és vizesblokk – mellett a látogatók megtekinthették a törvényszék tárgyalótermeit, ahol általános tájékoztatást kaptak a bíróság munkájáról, a bíróvá válás folyamatáról, a polgári és a büntető eljárások főbb szabályairól, a tanúk jogairól és kötelezettségeiről, a tanúgondozási feladatokról, a gyermekközpontú igazságszolgáltatásról és a bíróságot érintő, közérdeklődésre számot tartó, aktuális kérdésekről. Ezen kívül a vendégek megismerhették a talárviselés szabályait, valamint "elfoglalhatták" a bíró, az ügyész és az ügyvéd székét. 
 
Összesen 465 látogató vett részt a törvényszék által szervezett programon, amely létszám szemléletesen igazolja, hogy az állampolgárok nyitottak a bíróságok tevékenységének és munkájának megismerésére. Ezen igényt felismerve a törvényszék a jövőben is részt kíván venni az eseményen. 
 
Veszprém, 2015. június 23.