„Múzeumok éjszakája” a Zalaegerszegi Törvényszéken

2013. július 22-én szombaton, a Zalaegerszegi Göcseji Múzeum által szervezett „Múzeumok éjszakája” rendezvény keretében a Zalaegerszegi Törvényszék is megnyitotta kaput az érdeklődők előtt.

Az első – mintegy 20 fős – csoport 18.30 órakor Takács Bálint zeneakadémiai hallgató gitárjátékát, a második, 60 fős csoport 21.00 órától a városi vegyes kar előadását, és Tímár Levente zeneakadémiai hallgató gitárkoncertjét hallgatta meg.
A második koncert után további 100-120 látogató érkezett a törvényszék dísztermébe.

Dr. Magyar Károly a törvényszék elnöke mindkét turnus számára 40-50 perces előadást tartott a bíróság épületéről és a bíráskodás történetéről, az igazságszolgáltatás jelenlegi helyzetéről, működéséről. A törvényszéki séta keretében rövid ismeretterjesztő előadást hallhattak a látogatók a bíróság szakkönyvtáráról, s megtekinthették a könyvtár előtti állandó kiállítást, a földszinti aulát és a nagy büntető-tárgyalótermet.
Ez utóbbi helyszínen a törvényszék elnöke válaszolt a hallgatók által feltett számtalan – elsősorban a tárgyalások lefolytatásának rendjével, a büntetések kiszabásával, az angolszász és a kontinentális jogrendszer különbözőségével kapcsolatos  – kérdésre.
A tárgyalóteremből kiszoruló látogatók kérdéseire dr. Csanádi Lajos elnökhelyettes és dr. Németh Mária törvényszéki bíró adott választ.
 A kiemelkedő érdeklődéssel kísért program éjjel 11.45-kor ért véget.

A rendezvényről készült képválogatás itt tekinthető meg.

Zalaegerszeg, 2013. június 24.