Nagy sikert aratott az „Új év – új Ptk.” mottóval megtartott Civil Nyitott Nap a Budapest Környéki Törvényszéken

A 2016. március 15-i határidővel módosul a civil szervezeteket érintő szükséges intézkedések köre.  Ebben a témában tartottak nyitott napot a Budapest Környéki Törvényszéken 2016. január 20-án.
A rendezvényen több mint 70-en, zömében alapítványok és egyesületek képvelői vettek részt.

A nyílt nap apropóját az adta, hogy a civil szervezetek 2016. március 15. napját követően csak az új Ptk. rendelkezéseinek megfelelő létesítő okirat alapján működhetnek.

A rendezvény moderátora és egyik főszervezője dr. Kispál Sándorné dr. Balogh Ágnes, törvényszéki bíró, a téma szakértője volt.

Dr. Hilbert Edit a Budapest Környéki Törvényszék elnöke megnyitó beszédében felhívta arra a jelenlévők figyelmét, hogy a törvényszék 9.188 szervezetet tart nyilván és ebből 7457 szervezetet érint a létesítő okirat módosítási kötelezettség. Azt is kiemelte, hogy a törvényszék ügyfélbarát és szolgáltató jelleggel működik, és a nyílt napok mellett írásbeli tájékoztatókkal is segíti a szervezetek képviselőit.

A rendezvényen részt vett a Pest Megyei Főügyészségről dr. Rózsa Zsolt főügyész helyettes és dr. Jagusztin Tamás osztályvezető ügyész is. Rózsa Zsolt előadásában a civil szervezetek számára a nyilvántartási eljárás talán kevéssé ismert szereplőjéről, az ügyészségről, illetve annak törvényességi ellenőrzési jogköréről adott közérthető tájékoztatót.

A témaköröknek megfelelően 5 előadó mutatta be az elektronikus eljárásokat, az okirat-sablonokat, a mintaokiratokat, valamint az egyesületekre és alapítványokra vonatkozó új Ptk. szabályozásokat, a közhasznú jogállásról és a civil szervezetek megszűnéséről.

Az előadásokat követően lehetőség volt a már előre, e-mailben megküldött, illetve a helyszínen felmerülő kérdések megválaszolására.
Nem csupán a magas részvételi arány, hanem a kérdések sokasága is jelezte, hogy a téma  rendkívüli érdeklődésre tart számot. Erre való tekintettel a Budapest Környéki Törvényszék a honlapján is elérhetővé teszi az elhangzott előadásokat.

Budapest, 2016. január 20.