Nemzetközi együttműködés büntetőügyekben – európai elfogatóparancs és kölcsönös jogsegély szimulációk

Az Európai Igazságügyi Képző Hálózat (EJTN) a Magyar Igazságügyi Akadémiával együttműködve „Nemzetközi együttműködés büntetőügyekben – európai elfogatóparancs és kölcsönös jogsegély szimulációk” címmel háromnapos szemináriumot tart 2015. április 13-15. napja között a Magyar Igazságügyi Akadémián.
A résztvevő magyar, bolgár és német bírák és ügyészek angol nyelven – valós tényállásokat feldolgozó szimulációkon keresztül – vizsgálják az európai elfogatóparancs, a zár alá vétel, valamint a kölcsönös jogsegély elvén alapuló jogi eszközök igénybevételének lehetőségét. Az EJTN szimuláción alapuló képzési modellje segítségével valódi jogesetek feldolgozásával mutatja be a határokon átnyúló európai együttműködést büntetőügyekben. A képzés résztvevői így valós bűncselekményekkel kapcsolatos anyagokból szerezhetnek ismereteket a büntetőügyekben történő igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos gyakorlati problémákról, valamint közösen kereshetnek megoldási lehetőségeket a kölcsönös jogsegély és az uniós igazságügyi együttműködés terén rendelkezésre álló eszközök segítségével.

A rendezvényt Rozsnyai Balázs, a Magyar Igazságügyi Akadémia Főosztályvezető-helyettese és Benédicte Marquet, az EJTN programkoordinátora nyitotta meg.

Dr. Bódai-Jeskó Tünde, a Tatabányai Járási Ügyészség ügyésze első alkalommal vett részt ilyen témájú képzésen, melynek gyakorlatorientáltságát emelte ki. Elmondta, a résztvevők három nemzeti csoportban dolgozták ki az első napon megkapott jogesetet, melynek természetesen magyar, német és bolgár szálai is voltak. A nemzeti csoportok által elkészített jogsegélykérelmet, európai elfogatóparancsot és vagyonbiztosítás iránti intézkedést a képzés második napján kapja kézhez a többi csapat és hozza meg az abban foglaltakkal kapcsolatos döntéseket, melyet a harmadik napon értékelnek ki.

Április 14-én a képzést Michael Hopmeier brit bíró pénzmosásról és szervezett bűnözésről tartott előadása nyitotta.

A képzés zárónapját az Eurojust igazságügyi együttműködésben történő szerepéről szóló előadás nyitja.

Budapest, 2015. április 14.