Nemzetközi konferenciát szervez az OBH a közvetítésről

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2018. október 17-18. között rendezi meg a Bírósági közvetítés nemzetközi konferenciát. A rendezvény célja a bírósági közvetítés tapasztalatainak megosztása nemzetközi szinten.
 
 
A konferencia címe arra utal, hogy a közvetítés, mint konfliktuskezelő módszer elsajátítása és alkalmazása túlmutat az eseti konfliktusok feloldásán. Bizalomépítő eszköz, amely működő példát kínál a magánautonómiájukban egymást tisztelő emberek hosszú távú együtt élésére.
 
Az OBH Elnökének kiemelt stratégiai céljai között szerepel a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítése, a magas színvonalú és időszerű ítélkezés, a XXI. századi modern bíróságok kialakítása és az ügyfélközpontú szemlélet. Ennek jegyében az idei konferencia négy nagy témát ölel fel. A nemzetközi és hazai mediációs szakemberek a közvetítés szociális és mentális hatásairól, a módszer újdonságairól és jövőjéről, valamint a közvetítésről, mint a jogérvényesítés hatékony eszközéről osztják meg tapasztalataikat és jó gyakorlataikat. A résztvevői kör elsősorban bírósági közvetítőkből, koordinátorokból, valamint a téma iránt érdeklődő bírósági vezetőkből áll.
 
Az Európai Bizottság Igazságügyi Eredménytáblája szerint az alternatív vitarendezési módszerek használatának előmozdítása és ösztönzése terén a magyar bíróságok első helyen állnak az Európai Unió országai között 2017-ben is. A bírósági közvetítés, mint a bírósági peres és nemperes eljárásokhoz fűződő alternatív vitarendező eljárás igénybevételének köre jelentősen bővült. Január 1-től már nem csak polgári, hanem közigazgatási ügyszakban is van rá mód.