Nemzetközi Munkajogi Szemináriumot rendezett az OBH

2017. november 27-én Nemzetközi Munkajogi Szemináriumot tartott az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Magyar Igazságügyi Akadémián. Az eseményen az „Előzetes döntéshozatal és közérdekű bejelentés a munkajogban” témát járták körül a szakemberek. 
 
 
 
A szemináriumot dr. Handó Tünde, az OBH elnöke nyitotta meg, aki beszédében elmondta, az 1997-ben alakult Munkaügyi Bírák Országos Egyesülete aktív szerepet játszik az európai munkaügyi bírák közösségének életében. Hangsúlyozta, a találkozó fő célja a hazai és külföldi munkaügyi bírák kapcsolatépítése, az együttgondolkodás, a közös értékek felfedezése és a jó gyakorlatok megosztása. 
 
Az OBH elnökének beszédét követően Valerie van Goethem a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tevékenységéről és működéséről tartott előadást. Kiemelte, annak legaktuálisabb feladata, hogy elősegítse  a munkajogi szabályok harmonizálását a gazdaság változásaihoz. ű
 
 
Dr. Reinhard Schinz, a Berlin-Brandenburgi Tartományi Munkaügyi Bíróság tanácselnöke a "whistle-blowing"-ról, azaz a munkahelyi közérdekű bejelentésről tartott előadást. Több eseti döntést is példaként említett, melyeken keresztül bemutatta a véleménynyilvánítás szabadságának munkajogi korlátait is. 
 
Dr. Gerhard Kuras, az osztrák Legfelsőbb Bíróság tanácselnöke azt mutatta be, hogy az előzetes döntéshozatali eljárásoknak milyen jelentősége van a munkaügyi jogvitákban. Előadásában kiemelte, hogy a magyar bíróságok igen aktívak az előzetes döntéshozatali eljárások kezdeményezésében.