Nemzetközi verseny Budapesten bírósági és ügyészségi fogalmazók részére

Az Európai Bíróképző Hálózat (EJTN) döntése alapján 2013. június 25-28. között a Magyar Igazságügyi Akadémia szervezheti a nemzetközi szakmai „THEMIS” verseny negyedik elődöntőjét, amely lehetőséget pályázat útján nyerte el. Az eseményt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke nyitja meg.

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg az Európai Unió támogatásával és az Európa Tanáccsal együttműködésben a THEMIS versenyt azon fogalmazóknak, akik a bírósági képzésekért felelős intézményekből érkeznek. A programon a résztvevők azon túl, hogy összemérik tudásukat és összevetik nézőpontjaikat az európai törvények különböző aspektusainak értelmezéseiről, lehetőségük adódik nemzetközi kapcsolatok kiépítésére is. A THEMIS célja az európai bírósági rendszer fejlődésének elősegítése.

A verseny elődöntőit és a döntőt Európa jogi intézményeiben tartják, abban a reményben, hogy a THEMIS-t végül minden tagországban megrendezik majd, hiszen az ezen való részvétel a jövő bíráinak képzése iránti valódi elköteleződés jele. A budapesti elődöntő témája: bírói etika és deontológia (bírói pártatlanság).

A THEMIS verseny kiemelt jelenőségét mutatja, hogy azon Luis Pereira úr, az EJTN főtitkára, tíz európai ország bírósági és ügyészségi fogalmazói, valamint az őket kísérő felkészítő bírák és ügyészek vesznek részt, összesen mintegy ötven fő.

A négy napos rendezvényen Szlovákia, Ausztria, Franciaország, Belgium, Lengyelország, Hollandia, Németország, Portugália, Románia és Olaszország csapatai mérkőznek meg egymással. A korábbi években a magyar bírósági és ügyészségi fogalmazók jelentős sikereket értek el.

A döntő - várhatóan - október 21-25. között lesz Bukarestben.

A versenyen készült képeket itt tekinthetik meg.

Budapest, 2013. június 24.