Nyílt Nap az Egri Törvényszéken

 
A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja keretében az Egri Törvényszék 2014. október 18-án ismét megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. A bíróság ez alkalommal is színes programmal várta a látogatókat: az érdeklődők először fogalmazók és titkárok vezetésével járhatták be az Egri Törvényszék és az Egri Járásbíróság épületét, kezelőirodákat, bírói szobákat és tárgyalótermeket tekinthettek meg, valamint megismerhették az épületek történetét is.
 
Ezt követően Dr. Nyíri Beáta az Egri Törvényszék elnöke rövid tájékoztatást adott az igazságszolgáltatásról, a bírósági rendszer felépítéséről és a bíróvá válás folyamatáról. Végül – a látogatók aktív közreműködésével – egy szimulált polgári per keretében a résztvevők testközelből is megtapasztalhatták, hogyan is zajlik az ítélkezés. A perszimulációban gyakorló bírák, illetve titkárok és fogalmazók „játszották” a különböző szerepeket, két önként jelentkező pedig – hacsak rövid időre is – szintén talárt ölthetett és kipróbálhatta, milyen is a bírói pulpituson ülni. Az ítélethirdetést követően – immár kötetlenebb formában – a diákok még mintegy fél órán keresztül faggatták a szereplőket.
 
A nyílt napon több iskola mintegy 100 diákja vett részt, és mivel az érdeklődés ilyen nagy volt a rendezvény iránt, a bíróság hasonló részvétel mellett 2014. október 22-én 8 órától megismétli a teljes programot.
 
Eger, 2014. október 21.