Nyílt nap a Balassagyarmati Törvényszéken

A törvényszék honlapján meghirdetett „Közelebb hozzuk a bíróságot” című nyílt napon, február 23-án lehetőség nyílt az állampolgároknak arra, hogy bepillantást nyerjenek a bírák, igazságügyi alkalmazottak mindennapi tevékenységébe.
 
A rendezvény elején dr. Benkó Anna a törvényszék elnöke adott tájékoztatást a bíróság legnagyobb tárgyalójában a bírósági rendszer kialakulásáról, annak változásairól, a törvényszék történetéről. Ismertette az épület jellemzőit, építésének történetét, az oromzati szobrok szimbolikáját, és kitért a tervező Hübner Jenő műépítész munkásságára is. Rövid ismertetést adott a megyei bíróságairól, a bírósági eljárások rendszeréről, és arról a módszerekről, hogy hogyan lehet „közelebb hozni” a bíróságokat, megismertetni azok működési mechanizmusát azokkal is, akik maguk még nem voltak részesei egy pernek félként vagy akár tanúként sem.
 
Az előzetes regisztráció alapján 54 érdeklődő járhatta végig az „akta útját” a bíróságon, két csoportban dr. Fekete Zsolt törvényszéki elnökhelyettes és dr. Vízler Edina a Balassagyarmati Járásbíróság elnökének vezetésével, akik bemutatták egy „tárlatvezetés” keretében a bírósági akta útját, az ügy menetét, többek között a kezelőirodában, a leírók irodáiban, a tárgyalótermekben és a befejezést követő irattározás helyszínén.
A második emeleti, a díszterem előtti kiállítás pedig a bírósági dolgozók művészeti alkotásait mutatta be. Gobelinek, festmények, művészfotók tűzzománcok tanúsították a bírák és igazságügyi alkalmazottak tehetségét.
 
Az eljárás folyamatának megismerése után a résztvevők történeti és művészeti tárgyú kiállításokat tekinthették meg. Az első emeleten a törvényszék, és a megye többi bíróságnak történetébe pillanthattak be, régi korabeli dokumentumok, tárgyak és az utóbbi években készült fényképfelvételek megtekintésével.
 
A második emeleti, a díszterem előtti kiállítás pedig a bírósági dolgozók művészeti alkotásait mutatta be. Gobelinek, festmények, művészfotók tűzzománcok tanúsították a bírák és igazságügyi alkalmazottak tehetségét.
 
A 2017. február 28-án tartandó összbírói értekezletre és az ezt megelőző 9 órakor tartandó sajtótájékoztatóra érkező bírósági vezetőknek, és a média képviselőinek is lehetősége lesz e tartalmas kiállítási anyag megtekintésére.