Nyílt nap a Csongrádi Járásbíróságon

A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából a Szegedi Törvényszék illetékességi területén működő járásbíróságok közül elsőként a Csongrádi Járásbíróság fogadta az érdeklődőket 2014. október 17. napján.

Bár Csongrádon nagy hagyománya van a szervezett iskolai tárgyaláslátogatásoknak, a Szegedi Törvényszék programsorozata keretében tárta a Csongrádi Járásbíróság először szélesre patinás kapuit a nagyobb nyilvánosság előtt.

Az eredeti állapotára precízen helyreállított, 1931-ben is bíróság céljára emelt épületben ezúttal nem csak az amúgy is látogatható lajstromirodát és tárgyalótermeket lehetett megtekinteni, hanem dr. Geréby Zsuzsanna, a bíróság elnöke és dr. Czédli Gergő bírósági titkár kalauzolta körbe az egymást érő csoportokban érkező érdeklődőket.

A megye legszebb bírósági épületének bejárását követően a látogatók a szó átvitt értelmében is bepillanthattak a kulisszák mögé: dr. Badóné dr. Murányi Edit bíró és dr. Czédli Gergő bírósági titkár a bíróságok működéséről és magyar jogrendszer alapjairól, illetve a középiskolásoknak a jogászi szakma szépségeiről és a bíróvá válás útjáról tartott előadást a nagyobbik tárgyalóteremben, melyet követő kötetlen beszélgetésen a résztvevők minden kérdésükre választ kaphattak.

A Csongrádi Járásbíróság első ízben tartott a maihoz hasonló nylít napot, azonban a  rendezvényen részvevő közel 150 érdeklődő a jövőben is hasonló programok megszervezésére inspirálja a szervezőket.

A program az első eleme volt a Szegedi Törvényszék Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából szervezett programsorozatának, amelyet 2014. október 22. és november 14. napján további programok követnek, amelyekről részletesen itt olvashat.

 
Szeged, 2014. október 21.