"A nyilvánosság az igazságszolgáltatás felett álló társadalmi kontroll"

A XX. Vasi Jogásznapon január 22-én az igazságszolgáltatás magas rangú képviselői és a média vezető személyiségei közösen vizsgálták meg az igazságszolgáltatás és a média kapcsolódási pontjait. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a bíróságok és a sajtó közötti kiegyensúlyozott kapcsolat fontosságára hívták fel a mintegy 150 érdeklődő figyelmét, hisz a hiteles, pontos és közérthető tájékoztatás mindannyiunk érdeke.   
 
A XXI. században a média egyre erőteljesebben van jelen életünkben. Mutatja ezt az is, hogy a hírek, tudósítások közel 40%-a közvetve vagy közvetlenül bírósági tudósítás. Azonban fontos kiemelni, hogy az igazságszolgáltatás és a média kapcsolata nemcsak a bíróságot, mint intézményt, hanem a független bíró és a sajtó kapcsolatát is jelenti. A nyilvánosság az igazságszolgáltatás felett álló társadalmi kontroll. 
 
A bírósági döntések a technikai fejlődés nyomán egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak, mivel a nyomtatott és vizuális média mellett elterjedt az online, akár percről-perce frissülő tudósítás is. Azonban a média részéről tapasztalható fokozódó nyomás nem befolyásolhatja és nem is befolyásolja a bírák szakmai függetlenségét, az ítéletek pártatlanságát. Emiatt egy olyan kiegyensúlyozott kommunikáció kialakítására törekszik az igazságszolgáltatás, ami a széleskörű tájékoztatással egyidejűleg megőrzi függetlenségét és védi a bírák és a bíróságok tekintélyét – hangsúlyozta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke előadásában.
 
A nyitottság 2012 óta a teljes átláthatóságig fejlődött és a bíróságoknak nemcsak a munkája, de a szervezeti működése is átlátható. Azonban nyilvánosság biztosítása mellett fontos a bíróság tekintélyének, a tárgyalás rendjének megőrzése és a jogszabályi rendelkezések betartása. Ehhez kapcsolódik az OBH tavaly nyáron meghirdetett „Szolgáltató bíróságért!” programjának azon része, amely védelmet biztosít a bíráknak az őket érő méltatlan támadásokkal szemben, hiszen az ítéletek jogszerűségének és időbeliségének tekintetében Európa élvonalába tartozik a magyar igazságszolgáltatás.
 
A szakmai program előadói az igazságszolgáltatás és a média kapcsolatát elemezték és körbejárták azokat az alapelvi kérdéseket, amelyek ezek kapcsolatát szabályozzák. A résztvevők megvizsgálták azokat a problémákat, zavaró helyzeteket is, amelyeket az elektronikus média jelenléte okoz a tárgyalóteremben. A sajtó képviselői leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy kialakulhat-e egy nem jogi szabályozáson alakuló bizalmi viszony a sajtó munkatársai és a bírák között a fair-play alapján.
 
A jogásznapon előadott Kónya István, a Kúria elnökhelyettese, Bánáti János a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Borókai Gábor a Heti Válasz főszerkesztője, Borbély Zoltán, ügyvéd, valamint Sárközy Tamás, a Magyar Jogász Egylet elnöke.
 
Budapest, 2016. január 27.