Nyitott Bíróság az abádszalóki Kovács Mihály Általános Iskolában

A Nyitott Bíróság Programban évről-évről aktív szerepet vállaló, a Szolnoki Törvényszék illetékességi területén működő Tiszafüredi Járásbíróság 2016. szeptember 23-án Jász-Nagykun-Szolnok Megye legritkábban lakott városába, a mintegy 4500 lakost számláló Abádszalókra „látogatott”. Nem véletlen a helyszínválasztás, fontos célkitűzés ugyanis, hogy ne csupán a bírósági székhellyel rendelkező, jelentős lélekszámú nagyvárosok diákjai vegyenek részt az Országos Bírósági Hivatal Elnöke által meghirdetett, a diákok általános jogi műveltségét, valamint a bíróságok működésével és a bírósági szervezetrendszerrel kapcsolatos ismereteit megalapozó, bővítő tájékoztató programban.
 
A helyi Kovács Mihály Általános Iskola családi napján a Tiszafüredi Járásbíróság két bírája az iskola hatvan nyolcadik osztályos diákjának életkori sajátosságaiknak megfelelően, közérthetően mutatta be a bíróságok feladatait és a bírósági szervezet felépítését. Ezen belül részletesen bemutatták az abádszalókiak ügyeiben az illetékességi szabályok alapján leggyakrabban eljáró Tiszafüredi Járásbíróságot.
 
Dr. Szakács Hajnalka polgári ügyszakos járásbírósági bíró elsődlegesen a bíróság polgári, míg Dr. Hatvani Emese büntető ügyszakos járásbírósági bíró a büntető ügyekben folytatott ítélkezési tevékenységéről beszélt a tanulóknak, részletesen bemutatva, hogy milyen jogok és kötelezettségek illetik meg, illetőleg terhelik őket a bírósági eljárásban. Emellett a Program jövőbeli sértetté, illetőleg elkövetővé válást megelőző elemeként gyakorlati példák bemutatásával az Internet veszélyeire hívták fel fiatal hallgatóságuk figyelmét. A nap végül perszimulációval zárult, melyben a diákok egy szimulált bírósági tárgyalást játszottak el. 
 
 
Szolnok, 2016. szeptember 30.