Nyitott Bíróság a Fóti Gyermekfesztiválon

A Budapest Környéki Törvényszék a Nyitott Bíróság program keretében tartott előadást 2015. június 16-án Fóton, a Károlyi István Gyermekközpontban, a harmadik alkalommal megrendezett Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztiválon.
 
A törvényszékről dr. Szivák József, a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnökhelyettese, dr. Kenese Attila büntető ügyszakos járásbíró és dr. Igaz Barbara bírósági titkár tartott másfél órás előadást a résztvevő 12-18 év közötti, gyermekotthonban lakó fiatalok részére. 
 
A rendezvényen a bírósági előadók az életkori sajátosságoknak megfelelően rövid tájékoztatást adtak a legalapvetőbb jogi ismeretekről, így többek között a hatalmi ágak elválasztásáról, a bírósági szervezetrendszerről, a hatásköri és illetékességi szabályokról, a legfontosabb jogágakról, a polgári, a büntető, szabálysértési és a közigazgatási perrel kapcsolatos legegyszerűbb rendelkezésekről, továbbá a perbeli jogokról és kötelezettségekről. Egyes konkrét példákon keresztül nagy hangsúlyt fektettek az előadás során a fiatalkorú bűnözés és áldozattá válás, a vagyon elleni és az erőszakos jellegű bűncselekmények, a kábítószerrel visszaélés kérdéseire. Emellett érintették a fiatalkori munkavállalással, illetve az egyes gyámhatósági eljárásokkal kapcsolatos szabályozásokat is. A diákok nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást és számos kérdést is feltettek.
 
A fóti Károlyi István Gyermekközpont és a Budapest Környéki Törvényszék - a hasonló előadások megtartása érdekében – a közeljövőben együttműködési megállapodást kíván kötni.
 
Budapest, 2015. június 24.