Nyitott bíróság - középiskolások a Fővárosi Törvényszéken

A Nyitott Bíróság program keretében 2015. november 19-én a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Szakközépiskolájának két végzős osztálya látogatott a Fővárosi Törvényszékre. A diákok az esküdtszéki teremben tett tárgyaláslátogatást követően a bírósági szervezettel és a bírói hivatással ismerkedtek.
 
A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki termében vehettek részt a diákok egy, a korosztályukat érdeklő büntetőügy – kábítószerrel-visszaélés bűntettének – első tárgyalásán. Miután a tanulók helyet foglaltak a karzaton, dr. Póta Péter a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője (aki egyben a tárgyalást vezető bíró is) mesélt a tárgyalóterem történetéről, példálózóan említett néhány, a Törvényszéken ebben a teremben tárgyalt kiemelt büntetőügyet, és érdekességként azt is elmondta, hogy ebben a teremben forgatták a legendás „A tanú” című film bírósági jeleneteit.
 
A tárgyalás megkezdése előtt a bíró felhívta a figyelmet a tárgyalás rendjének megtartására, röviden beszélt az ügyről és arról is, hogy ebben a büntetőügyben, ahol a vádlottak külföldi állampolgárok, miért kötelező a tolmács, az ügyész és a védelem jelenléte. A tárgyalás megkezdése előtt az érdeklődők felmehettek a bírói pulpitusra is. A tárgyalást követően a bíró válaszolt néhány, a tárgyalás során felmerült kérdésre, mint például: mit jelent az európai elfogatóparancs, a házi őrizet, milyen kényszerintézkedéseket alkalmazhat a bíróság.
 
A program a Törvényszék kollégiumi termében folytatódott, ahol dr. Sós József, a Pesti Központi Kerületi Bíróság titkára fogadta a tanulókat. Rövid előadást tartott – szemléletes példákkal – a bírósági szervezetről és a bíróvá válás folyamatáról, ami hamar kötetlen beszélgetéssé alakult. A beszélgetésen szóba került, hogy milyen ügyek tartoznak a járásbíróságokra és hogyan kerül egy ügy a törvényszékre, hol helyezkednek el a bírósági szervezetben az ítélőtáblák és mi a szerepe a Kúriának. A diákok aziránt is érdeklődtek, hogy hány ügyet tárgyal egy héten egy-egy bíró, mi a különbség a szabálysértés és a bűncselekmény között, mit jelent az ártatlanság vélelme és mi történik akkor, ha a büntetés letöltését követően bebizonyosodik, hogy ártatlan volt az elítélt.
 
Budapest, 2015. november 24.