Nyitott Bíróság nyáron is

A nyár és az ítélkezési szünet beköszöntével nem érnek véget a Nyitott Bíróság Országos Program rendezvényei és a bíróságtörténeti kiállítások is látogathatók a bíróságokon. A törvényszékek részt vesznek különböző fesztiválokon, valamint egyes gólyatáborokban is tartanak előadást. Az alábbi összeállításban a vakáció alatti programlehetőségeket gyűjtöttük csokorba. 
 
 
Miskolci Törvényszék
 
A Miskolci Törvényszéken a „Bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia körút 2018-2019” program részeként 2018. augusztus 31-ig látogatható az Edelényi Kastélyszigetben a Bíróságtörténeti Kiállítás. A látogatók megismerhetik többek között Regula Ede, az edelényi rablógyilkos históriáját, a Miskolci Törvényszék épületét és szervezettörténetét, a Szegedi Ítélőtábla, a Balassagyarmati, az Egri, a Gyulai, a Kecskeméti és a Szegedi Törvényszék történeti emlékeit. A tárlat fotók, írásos emlékek és tárgyak segítségével mutatja be a Miskolci Ítélőtábláért folytatott küzdelmet, valamint a XXI. század bíróságát és a modern ügyfélcentrumokat is megjeleníti.
 
 
Ezen kívül a Miskolci Törvényszék kitelepül a szerencsi XI. Országos Csokifesztiválra 2018. augusztus 25-26-én. A standnál az érdeklődők játékos feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a bíróság működésével, az igazságszolgáltatás alapvető fogalmaival, kvízeket tölthetnek ki, a gyerekek jogi témájú kifestőket színezhetnek.  
 
A vándorkiállításról készített videónk ide kattintva tekinthető meg.
 
A kiállítás megnyitójáról készült hírünk és videónk ide kattintva érhető el.
 
A Bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia körút edelényi állomásáról Bagossyné dr. Körtvélyesi Mária nyilatkozott az Inforádió Paragrafus című műsorában.
 
 
Nagykanizsai Járásbíróság
 
A Nagykanizsai Járásbíróság ügyfélterében idén nyílt meg a bíróságtörténeti tárlat, mely munkanapokon 8 és 16 óra között nyáron is várja a látogatókat.
 
A Nagykanizsai Járásbíróság Nagykanizsai Királyi Járásbíróság néven 1872-ben jött létre, egy időben a Nagykanizsai Királyi Törvényszékkel, ami 1950-ben Nagykanizsai Zalaegerszegi Törvényszékként szűnt meg. A bíróságnak jelenleg helyet adó épület terveit 1936-ban Hübner Tibor budapesti építész, a homlokzat tervét K. Császár Ferenc készítette. Az építési munkálatok 1936. szeptember 7-én kezdődtek, az átadási ünnepélyt 1937. augusztus 20-án tartották. A palota homlokzatát a magyar címer díszítette, alatta arany betűkkel a "TÖRVÉNYHÁZ" felirat volt olvasható.
 
 
Az épületben 2018 tavaszán az Országos Bírósági Hivatal támogatásával történeti kiállítás nyílt, amely korabeli bírósági dokumentumokat, fotókat, tárgyi eszközöket mutat be. A kiállítás anyagai között szerepel annak az egyedülálló bíróságtörténeti dokumentumnak a másolata is, amely az 1872-ben létrejövő bírósági rendszert mutatja be. Az egykor megyeszerte fellelhető plakátból egyetlen darab maradt fenn, és nemrég, a Zalavári Apátság házi levéltárának iratait feldolgozva bukkantak rá a levéltári dolgozók.
 
A kiállítás törvényszéki része bejelentkezés útján tekinthető meg.
 
 
Nyíregyházi Törvényszék 
 
A Nyíregyházi Törvényszék Toldi u. 1. szám alatti épületében egy állandó tárlatot, a Nyitott Bíróság program keretében szervezett „Sajtófotó kiállítás” anyagát tekinthetik meg az érdeklődők az ítélkezési szünetben is.
 
 
A Kelet-Magyarország megyei napilap újságíróinak jegyzeteit és fotóriportereinek képeit tartalmazó, 18 tablóból álló tárlat nagyon népszerű a városlakók és a bírósági dolgozók körében is.
 
 
Pécsi Törvényszék 
 
A nyári időszakban a Pécsi Törvényszék a "Nyitott Bíróság" programban előadást tart a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának bodajki gólyatáborában 2018. augusztus 29-én. Dr. Fajcsi Tiborné dr. Prekácka Judit bírósági titkár a bírósági szervezetről és az ott dolgozókról beszél majd a leendő hallgatóknak.