„Nyitott Bíróság” nyílt nap a Kecskeméti Járásbíróságon

2014. december 12-én közel 120 általános- és középiskolás diák látogatott el a Kecskeméti Járásbíróság Nyitott Bíróság Program keretében megrendezett „nyílt napjára”.

A program elsősorban prevenciós célokat szolgált bemutatva, hogy manapság milyen veszélyekkel találkozhatnak a fiatalok, sajnos egyre korábban. A csoportok egy rövid, a bíróság működéséről és a bírósági eljárások alapvető szabályairól szóló tájékoztatás után párhuzamosan Dr. Lévai Judit és Dr. Túri Eszter, a Kecskeméti Járásbíróság büntető bíráinak garázdaság, valamint ittas járművezetés tárgyában megtartott büntető tárgyalásain vettek részt, melyeken  szembesülhettek azzal, hogy az alkoholos befolyás alatt elkövetett bűncselekmények milyen jogi értékelést nyerhetnek, emellett a tárgyalásokon látott esetek az ittas vezetés veszélyeire figyelmeztették a fiatal korosztályt, hangsúlyozva egyúttal a felelős autóvezetés fontosságát.

A tárgyalások után Bozóné Soós Marianna r. alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság ifjúságvédelmi kiemelt főelőadója széles körű ismereteket nyújtott az ún. design drogok előállításáról, terjesztéséről, az új marketing stratégiákról és a sajátos drognyelvezetről, valamint a világháló használatának kockázatairól.

A nyílt nap igen hasznosnak bizonyult, a leginkább érintett tizenéves korosztály fogékonysága a téma iránt egyre erősebb, ugyanis a mai világban egyre jobban ki van téve a bűnözésnek, egyre több a fiatal áldozat, ugyanakkor a büntethetőségi korhatár 12 évre való leszállításával a felelősség tudatosítása is elengedhetetlenné vált, ennek pedig egyik legfontosabb eszköze a tudatos, közös megelőzés.

Kecskemét, 2014. december 19.