Nyitott Bíróság Program a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon a középiskolák igazgatóival

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság 2014. január 27-én konferenciát tartott az illetékességi területén működő középiskolák igazgatóinak részvételével a Nyitott Bíróság Program keretében. Az intézmények vezetői hasznosnak és szükségesnek ítélték azt a bírósági kezdeményezést, hogy a fiatalok bepillantást nyerjenek a bírósági munkába, megismerjék a tárgyalások légkörét és tájékoztatást kapjanak az őket érdeklő jogi problémákról. 
 
A Konferencián elhangzott, hogy az iskolák részéről igény van arra, hogy a diákok részt vegyenek egy-egy tárgyaláson, továbbá, iskolanapokon, illetve társadalom-ismereti óra keretében évente 1-2 alkalommal szívesen hallgatnának előadásokat az őket érintő jogi vonatkozású kérdésekről. Ez utóbbi keretében a gyerekeket foglalkoztató kérdéseket is meg lehet beszélni kötetlenebb formában.
 
A bíróság elnöke abban kérte a konferencián résztvevő igazgatók segítségét, hogy a diákokat érdeklő, illetve a pedagógusok által fontosnak tartott kérdéseket küldjék meg, annak érdekében, hogy a fiatalok számára minél hasznosabb legyen az előadás. A konferencián megfogalmazódott az is, hogy az iskolaigazgatók fontosnak tartanák a perszimulációs előadásokat is, illetve annak a lehetőségét, hogy a jogi pálya iránt érdeklő fiatalok kisebb csoportokban egy-egy napot eltölthetnének a bíróságon, megismerkedve így a bíróság épületével, a napi munkával. 
 
A Fővárosi Törvényszék vezetése a törvényszéken és a kerületi (FKMB) bíróságokon végzett munka ismertebbé tétele érdekében számos gyakorló gimnáziummal köt együttműködési megállapodást