„Nyitott bíróság” program a Dabasi Járásbíróságon

A „Nyitott bíróság” program keretében a 2016. évben a bírósági titkárok az Érdi SZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiumának 9.E. osztályában, majd a Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium 9.B. osztályban tartottak előadást, ahol a diákok a jogrendszerről, a jog és állam viszonyáról, a hatalmi ágak szétválasztásáról, a bíróságokról és azok feladatáról, az egyes eljárásokról (polgári, büntető) kaptak tájékoztatást. Az előadásokon összesen 61 diák és két pedagógus vett részt.

A Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium 12. A osztályos, felvételi előtt álló, végzős diákjainak a bírósági titkárok osztályfőnöki óra keretében a bírói kinevezéséről, ennek feltételeiről, a bírói hivatásról adtak tájékoztatást, illetve röviden a polgári és büntető eljárást mutatták be. A rendhagyó pályaválasztási tanácsadáson 25 diák és az osztályfőnök vett részt.

Mindezt megelőzően, 2015. december 02. napján a bírósági titkárok és fogalmazók a dabasi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat képviselőinek tartottak előadást a program keretében.

Dabason a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat tíz éves múltra tekint vissza, melynek tagjait 15-22 éves fiatalok maguk közöl választják, két évente. A testület fő feladata a város iskoláiban tanuló és a városban élő fiatalok érdekeinek képviselete az őket érintő közügyekben.
2015 tavaszán a hatodik Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat kezdte meg működést, Pokornyik Lilla ifjúsági polgármester vezetésével.
Az ifjúsági képviselők 2015. december 8-án általános jogi ismeretekről, a bírósági rendszer felépítéséről, feladatáról, a polgári-  és büntetőeljárás legfontosabb jellemzőiről, a megjelenési és tanúzási kötelezettségről kaphattak tájékoztatást, illetve bemutatásra kerültek a fiatalok által leggyakrabban elkövetett szabálysértések, bűncselekmények, azok jellemzői, a velük szemben kiszabható büntetések.
Az ifjúsági képviselők érdeklődve hallgatták az előadást, mely végén egyes, a médiából is ismert jogesetekkel kapcsolatos kérdéseket intéztek az előadókhoz.

Az ifjúsági önkormányzat rendhagyó üléséről a Dabas Televízió készített felvételt, melyet 2015. december 15. és 16. napján a 19.00 órai hírműsorban adtak közzé, amely itt tekinthető meg.

Dabas, 2016. február 16.