Nyitott Bíróság program - Egy délelőtt a Kazincbarcikai Járásbíróságon

A "Nyitott bíróság" program keretén belül 2016. február 25. napján 9:00 órától a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium - részben 9., részben 10. osztályos - tanulói két pedagógus kíséretében a Kazincbarcikai Járásbíróság tanácstermében előadáson vettek részt egész délelőtt.
Dr. Bendicskó György járásbírósági elnök a jogi pályával, ezen belül a bírói pályával kapcsolatos ismeretekről, a bíróvá váláshoz szükséges feltételekről, illetőleg az oda vezető útról és a bírósági munkáról tartott előadást, míg dr. Bálint Gábor bíró a büntető eljárás menetét, annak szereplőit ismertette a hallgatókkal, ehhez kapcsolódóan a tanúzási kötelezettséggel, illetőleg tanúvédelemmel kapcsolatosan tájékoztatta a megjelenteket.
 
Figyelemfelhívó jelleggel a diákság körében könnyen előforduló ügyeket (garázdaság, kábítószerrel visszaélés, testi sértés stb.), érdekes jogeseteket ismertetett, illetve felhívta a diákok figyelmét az ezzel kapcsolatos elővigyázatosságra.
 
Az előadást követően a diákok megtekintették a bíróság épületét, illetve egy tárgyalótermet. A diákság körében a legnagyobb érdeklődés a büntető tárgyalások látogatására, illetőleg az azt követő - az eljárás menetét, a bírósági munkát ismertető - rövid beszámolók iránt van.
 
A diákokat kísérő pedagógusok és a bíróság elnöke megállapodtak a további előadások, illetőleg tárgyaláslátogatások megszervezésében.
 
Miskolc, 2016. március 5.