„Nyitott Bíróság” program a Kunszentmiklósi Járásbíróságon

A „Nyitott Bíróság” program keretében 2016. november 18. napján a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola 11/G. osztály tanulói, 2016. november 22. napján Virágh Gedeon Szakközépiskola és Szakiskola Közszolgálati ügyintézői szakának 13/MK. osztály tanulói látogattak el a Kunszentmiklósi Járásbíróságra, ahol a program részeként a diákok tárgyalás-látogatáson vettek részt. 
A tárgyalások megkezdése előtt Dr. Parti Zsuzsanna a Kunszentmiklósi Járásbíróság elnöke osztályfőnöki óra keretében előadást tartott a bírósági szervezetről, felépítéséről és a tárgyaláson a hallgatóság részéről tanúsítandó és elvárt magatartásról. A bíróság a 2016. november 18. napján tartott tárgyaláson –  bíróság elé állítás keretében – a vádlott ügyében ítéletet hozott, akit bűnösnek mondott ki kifosztás bűntettében és lopás vétségében. A bíróság a vádlottat halmazati büntetésül 8 hónap börtönre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évre felfüggesztette, valamint elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét. A 2016. november 22. napján rendezett program keretében a diákok egy folytatólagos tárgyaláson vettek részt hallgatóságként. 
A tárgyalások befejezését követően dr. Fehér Zoltán bíró tájékoztatást adott a jelen lévő diákoknak a büntető eljárás azon vonatkozó szabályiról, melyek a tárgyalás során felmerültek és az ide vonatkozó anyagi jogi jogszabályi rendelkezésekről. A programok zárásaként a jelen lévő diákok nevük feltüntetése nélkül a számukra kiosztott papírokon a program során szerzett benyomásaikról és véleményükről rövid összegzést írtak.
 
 
Kecskemét, 2016. november 23.