Nyitott Bíróság program a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban

A Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság három bírója és egy igazságügyi ügyintézője (dr. Bodóné dr. Molnár Edit, dr. Endrédy Zoltán, Simon Mónika, Trappné dr. Kiszely Rita) a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban "Nyitott Bíróság" programot tartott 2015. április 22. napján. A meghívást az iskola történelem-hittan szakos egyházi tanárától, Albin Atyától kaptuk, aki egy ott tanító, világi tanár jogász feleségével együtt jogász szakkört vezet.

Az előzetes egyeztetések során kialakult, hogy két osztályfőnöki órát tartunk, az egyiket 9., a másikat 11. osztályban. A téma a fiatal korosztály áldozattá válásának veszélyei, illetőleg az általuk elkövethető bűncselekmények jellege és köre. A harmadik foglalkozás perszimuláció volt, ahol a jogász szakkör tagjai Toldi Miklós emberölési ügyét tárgyalták le.

A délelőtti osztályfőnöki órák igen jó hangulatban teltek, a diákok aktívak és közreműködőek voltak, az általunk készített Ppt-s előadáshoz sokan szóltak hozzá, illetőleg igen sok kérdésük volt, így még az óra utáni szünetet is velünk töltötték, saját kérésükre.

A hangulatot jól tükrözi, hogy készítettünk statisztikai adatokból álló diagrammokat, melyek egyike azt mutatta, hogy a fiatalkorú elkövetők között mi az aránya a fiúknak, illetve a lányoknak. Mielőtt ezt megmutattuk, megkérdeztük a diákoktól, hogy mit gondolnak. A 9. osztályosoknak többségi véleménye az volt, hogy a lányok követnek el fiatal korban több bűncselekményt. Indokolásként kifejtették, hogy a lányok többet lopnak, mert sokkal többet járnak vásárolni. A diákok legtöbb kérdése a kábítószerrel, az alkohollal volt kapcsolatos, illetőleg mindkét órán előjött a jogos védelem kérdése. Nagyon érdekes kérdés volt felénk, hogy munkánk kapcsán nem érezzük-e azt, hogy hálátlan a feladatunk, nem jelenik meg az emberek részéről irányunkba a hála. Ez az aspektus először jelent meg kérdésként a programokon, és igen elgondolkodtatott minket is.

Az órák és a foglalkozás szünetében vendéglátónk, Albin Atya végigvezetett minket a Pannonhalmi Apátság valamennyi részén, így láthattunk olyan érdekességeket is, melyek a turisták számára nem nyitottak. Csodálattal jártuk körbe az ott élő egyházi személyek barokk ebédlőjét, benne azzal a székkel, melybe kizárólag Várszegi Asztrik Főapát Úr és Ferenc Pápa foglalhat helyet. Ámulattal töltött el minket a könyvtár, benne a Tihanyi Apátság alapító levelével, illetőleg a Pannonhalmi Apátság okirataival. Ezenfelül számtalan érdekes részét tekintettük meg az intézménynek, az iskolai részleget, a kerengőt, és hosszasan sorolhatnánk.

Nagyon finom ebédet kaptunk a menza vendég-ebédlőjében, ahol jó hangulatban nosztalgiázva fogyasztottuk el az igen ízletes májgombóclevest és rakott káposztát.

Délután Toldi Miklós büntetőügyében érdekes irányt vett a történet, csodálkozva tudtuk meg, hogy a Toldi birtokon egy fertályóra kb. 1 percnek felel meg, de az ott élő egyszerű paraszt ember ezt nem ismeri, hivatkozva iskolázatlanságára. A tárgyaláson a bíró, az ügyész és a védő mellett egy-egy bíró segítette a munkát, míg az ügyintéző a vádlottnak, tanúknak segített. A "Nyitott Bíróság" programon belül korábban már több esetben került sor a "Toldi-jogeset" letárgyalására, és eddig mindig felmentéssel végződött az ügy. Pannonhalmán a diákok a történetet úgy alakították, hogy két eltérő megoldás alakult ki. Az egyik álláspont szerint Toldi Miklóst fel kell menteni jogos védelem címén, míg a másik álláspont szerint felel gondatlan emberölésért. A diákok többségi szavazással úgy döntöttek, hogy a gondatlan emberölést elkövette az irodalmi hős. A tárgyaláson igen sok humoros fordulat történt, mind a diákok, mind mi, jól éreztük magunkat.

Nagyon meghatódtunk, amikor a nap végén a diákok vastapssal búcsúztak tőlünk, amely olyan sokáig tartott, hogy szólnunk kellett, hogy akármennyire tapsolnak, nem ismételjük meg a programot.

A rendezvény három részén összesen több mint 100 diák vett részt. Reméljük, hogy ez a kellemes hangulatban eltelt nap hozzájárult ahhoz, hogy a fiatalok ismereteket szereztek a bíróságról, az ott dolgozókról és azok munkájáról, illetve a fiatalokat fenyegető élethelyzetekről és egyes magatartások veszélyeiről, következményeiről.

Budapest, 2015. április 24.