Nyitott Bíróság program a Pécsi Törvényszéken

A Pécsi Törvényszéken és illetékességi területén a 2016. január 1. és május 31. közötti időszakban, a „Nyitott Bíróság” programban rendezett összesen 104 rendezvényen, 107 iskolai osztályból összesen 2550 fő vett részt.
 
Kiemelkedő volt a 2015/16-os tanévben a Mohács és vidéke középiskolái részére megtartott nyitott bíróság program, melynek zárásaként a tanév elején meghirdetett pályázat eredményhirdetésén a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium, a Pécsi Szakképzési Centrum Radnóti Miklós Szakképző Iskolája Mohács, valamint az FM Daszk, Szakképző Iskola – Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolája és Kollégiuma Villány iskolák vettek részt, a Mohácsi Járásbíróság épületében 2016. június 3. napján.
 
 
Vers és rajz kategóriában Stumpf Patrik művét díjazta a bíróság. A szakiskola kertészeti diákjai megálmodták a „bíróság kertjét”, ami biztos alapokon álló, keretek közé szorított gyógynövényekkel gondosan beültetett füvészkert, uralkodó növénye az idegnyugtató hatású kakukkfű. Keszthelyi Sára előadása szerint a bíróság gyógyír a jogkereső polgárok számára.
A borász szakon tanulók bemutatták a bíróság borát, ami egy bíróság által sem felbontható két,  kizárólag szőlőből készült, tiszta bor házasításából született cuvé. Szabadi Virág diák szerint az eljáró bíró csakúgy, mint a borász munkája során „bogyózást” végez, a hasznos információt a hasztalantól leválasztja.
Az ipari iskola hegesztő tanulója Balogh Viktor Zsolt, nyersanyagból egy börtön rácsot szorító lánccal megkötött kezet forrasztott. 
 
 
 
 
 
A gimnázium diákjai, /Vuk Dominik, Varga Mária Veronika, Reisz István, Körbei Martina, Ruff Zsófia/ rövid, vidám, fiatalos kisfilmben dolgozták fel a bírósági tárgyalással kapcsolatos tévhiteket.
 
A díjakat dr. Sámik Beáta Andrea a nyitott bíróság program helyi szervezője adta át a nyerteseknek, és köszönetet mondott a diákoknak, és felkészítő tanáraiknak lelkes munkájukért. 
 
Pécs, 2016. június 6.