Nyitott bíróság program - Rekord számú látogató a Szegedi Törvényszék perszimulációján

Kiemelt érdeklődés mellett zajlott a Szegedi Törvényszék által 2016. április 19. napján a „Nyitott Bíróság” program keretében megrendezett perszimulációs előadás. A programon a Deák Ferenc Gimnázium, a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai vettek részt. A Szegedi Törvényszék és Járásbíróság bírósági titkárai, fogalmazói és ügyintézői, valamint a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség ügyésze egy büntetőjogi jogesetet dolgoztak fel, amelynek történéseit közel 150 kíváncsi diákszempár kísérte figyelemmel.
 
 
A „Nyitott Bíróság” program több éve sikeresen működik, amelynek keretében a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék munkatársai rendszeresen tartanak jogi tárgyú előadásokat osztályfőnöki és társadalomismereti órák keretében. A Szegedi Törvényszék emellett rendszeresen szervez tárgyaláslátogatásokat a középiskolások érdeklődői diákjai számára.
 
A perszimuláción bemutatott ügy lényege szerint a fiatalkorú vádlott és a szintén fiatalkorú sértett 2015. június 3. napján a délutáni órákban ketten maradtak a középiskola fiúöltözőjében az osztály testnevelés óráját követően. A sértett az öltözködést követően, ruháinak elpakolása közben a mobiltelefonját kivette a táskájából, majd kiment a mellékhelyiségbe, s figyelmetlenségéből adódóan a telefont a padon felejtette. Távolléte alatt a vádlott a padon felejtett mobiltelefont észrevetette és azt jogtalanul eltulajdonította oly módon, hogy a telefont magához vette és éppen a kabátzsebébe kívánta elrejteni, amikor a sértett visszatért öltözőhelyiségbe, és kérdőre vonta őt. A sértett hangos kiabálás közepette követelte vissza a telefonját, amely miatt szóváltás alakult ki a vádlott és a sértett között, majd a sértett odalépett a vádlotthoz és próbálta kivenni a vádlott kezéből a telefont. Ekkor a vádlott egy határozott mozdulattal, jobb tenyérrel meglökte a sértettet a mellkasánál, aki a lökés lendületétől az öltöző padjának esett. Az esés következtében a sértett a bal alkarjának zúzódását, valamint a jobb könyökének horzsolásos sérülését szenvedte el, amelyek 8 napon belül gyógyuló, könnyű testi sérülések.
 
A perszimulációs előadás befejezését követően interaktív beszélgetésre került sor a diákok és az előadásban részt vevő bírósági és ügyészségi kollégák között, amelynek során a diákok választ kaphattak a jogeset kapcsán megfogalmazódott kérdéseikre.
 
 
Szeged, 2016. április 20.