Nyitott Bíróság Program a tatabányai Bárdos László Gimnáziumban

2015. november 3. napján a Nyitott Bíróság Program keretében a tatabányai Bárdos László Gimnáziumban dr. Berthold György a Tatabányai Járásbíróság bírája, dr. Andirkó Péter illetve dr. Majlinger-Nagy Gréta - mindketten a Tatabányai Járásbíróság bírósági titkárai – tartottak előadást a végzős diákok részére.
 
A diákok négy osztályfőnöki óra keretében ismerhették meg a bírósági szervezetrendszert, a büntető és polgári eljárást, illetve anyagi jogi ismeretekkel is gazdagodtak.
 
Dr. Andirkó Péter korábban nyomozóként is dolgozott a rendőrség kötelékében, jelenleg szabálysértési ügyeket intéz a járásbíróságon, így előadásában kitért a rendőri intézkedésekre, nyomozásokra, bizonyítékok felkutatására és értékelésére, továbbá kiemelt hangsúlyt fektetett a hatóságok előtti megjelenési kötelezettségekre, mulasztás esetén azok szankcionálására. A diákokat megismertette a szabálysértések és a bűncselekmények közötti különbségre, továbbá egyes szabálysértési alakzatokat is ismertetett a jelenlévőknek.
 
Dr. Berthold György a bíróságok szervezeti felépítésének bemutatása mellett, a büntetőeljárások bíróság előtti szakaszát, a Büntető Törvénykönyv általános és különös részét ismertette. Ennek keretében kitért a különböző részesi alakzatok bemutatására, felhívta továbbá a figyelmet az áldozattá válás esetén követendő eljárásra. A diákok nagy érdeklődéssel hallgatták az egyes bűncselekmények ismertetését is (pl. rablás, lopás, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények stb.)
 
Dr. Majlinger-Nagy Gréta polgári jogi alapismereteket adott elő a diákoknak, kitért a hivatalos iratok szerkesztésére is, keresetlevél, ellenkérelem tartalmi követelményeire. Bemutatta a Polgári Törvénykönyv főbb részeit, egyes tipikus pertípust, illetve felhívta a figyelmet a peres eljárás esetén a mulasztás jogkövetkezményeire is. Tájékoztatta továbbá a résztvevőket a jogi segítségnyújtás lehetőségéről, a bíróságon tartott panasznapról.
 
A dákok nagy érdeklődéssel hallgatták az előadásokat, főleg az egyes bűncselekményekkel kapcsolatban érkeztek kérdések. 
 
Tatabánya, 2015. november 12.