Nyitott Bíróság program a Tatabányai Törvényszék szervezésében

2014. március 10. napján  a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskolában megtartott rendezvényen a Tatabányai Törvényszék és a Tatabányai Járásbíróság bírái  -dr. Hamvas Ákos, dr. Gáll Attila Gábor és dr. Berthold György -  találkoztak a gyerekekkel, és rövid előadást követően a kérdéseikre válaszoltak. A rendezvényen  10 órától  a 3-4. osztály tanulói,  11:30-tól pedig felső tagozatosok vettek részt. A program egyedülálló abban a tekintetben, hogy azon 9-10 éves gyermekek is részt vettek– kb. huszan, valamint a felső tagozatosok is kb. huszan voltak-, és kiemelkedő érdeklődéssel fordultak bíráink felé. A gyermekek mind halmozottan hátrányos helyzetűek, sokan ilyen fiatalkorban már áldozatként vagy tanúként részesei voltak büntetőeljárásnak.

A program témája a büntetőjog változásai, a gyermekeket, fiatalokat érintő büntetőjogi szabályok, illetve a bírósági rendszer és a bíróságok működése volt.  

Az előadók közül ketten – dr. Hamvas Ákos és dr. Gáll Attila Gábor - tagjai az Ökörfarkkóró Egyesületnek, amely civil szervezet bicskei és Bicske környéki gyermekeknek – elsősorban a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola lakóinak, tanulóinak – szervez programokat. Ezen programok célja - a szabadidő hasznos eltöltésén túl – a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szocializációjának segítése, a társadalomba való beilleszkedésük megkönnyítése. Az egyesület keretében kialakított szoros személyes kapcsolat segítette a Nyitott Bíróság program megvalósítását, és hozzájárult a rendezvény oldott, bizalomteljes légköréhez.

A program sikerén felbuzdulva – az egyesülettel együttműködve- újabb rendezvény megszervezése is folyamatban van.

Tatabánya, 2013. március 12.