Nyitott Bíróság program a Tatabányai Törvényszéken

A Nyitott Bíróság program keretében 2013. április 23-án a tatabányai Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola tizenegyedik osztályos tanulói két tanórányi előadást hallgathattak meg dr. Molnár Andreától, aki a törvényszék bírája és egyben koordinátor és dr. Köck Ildikótól, aki törvényszéki titkár és bírósági közvetítő.

Az előadás témája a konfliktusok kialakulása, megoldási módjai, utóbbin belül a peres eljárás és a mediációs eljárás különbségei és összekapcsolódási pontjai voltak. Az előadók megismertették a diákokkal annak lehetőségét, hogy a bíróságon már nemcsak pereskedni lehet, hanem a konfliktusmegoldás másik módja, a bírósági közvetítés is igénybe vehető, és hogy milyen feltételek esetén érdemes utóbbit választani. A tanulók megismerkedhettek a peres eljárás szabályaival - a keresetlevél benyújtásától a bizonyítási eljáráson át az ítélethozatalig- és a mediációs eljárás menetével is. A már majdnem nagykorú diákok megnézhették a bírói talárt, és fel is próbálhatták.

Kérdésfeltevésre is módjuk volt az előadáson,  e körben a tanulókat különösen az érdekelte, hogy sok olyan ügyfél van-e a bíróságon, akit a bírónak a viselkedése miatt fegyelmeznie kell a tárgyaláson, és hogy ilyenkor a bíró mit tehet, milyen eszközökkel élhet, valamint arról érdeklődtek, hogy milyen "esetek"  vannak a bíróságon, azaz milyen konkrét konfliktusokkal fordulnak oda az emberek.