Nyitott Bíróság Program – Több mint száz középiskolás a Szolnoki Járásbíróság tárgyalásain

A Nyitott Bíróság Program keretében 2016. június 7-én a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola harminc, 9. osztályos tanulója és egy pedagógusa hallgatóságként vett részt a Szolnoki Járásbíróság felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt indult büntetőügyben tartott nyilvános tárgyalásán. 
Az iskola és a Szolnoki Törvényszék együttműködésének eredményeként a 2016. május 10-e óta eltelt kevesebb mint egy hónapban 105 középiskolás diák vett részt tárgyaláslátogatáson a Szolnoki Járásbíróságon. 
 
Az Országos Bírósági Hivatal által 2012 novemberében meghirdetett Nyitott Bíróság Program célja az állampolgárok igazságszolgáltatással és a bírósági szervezettel kapcsolatos ismereteinek bővítése. A Program emellett nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, a fiatalkorúak elkövetővé, illetőleg áldozattá válásának megelőzésére.
 
A Program keretében a diákok pedagógusi vezetéssel, előzetes időpont egyeztetés alapján a bíróság, jellemzően büntetőügyben tartott tárgyalásain hallgatóságként vehetnek részt és nyerhetnek bepillantást a bíróság munkájába. Erre mutatkozó érdeklődés esetén ún. igazságügyi osztályfőnöki óra keretében bírák előadásait hallgathatják meg az igazságszolgáltatással és a jogrendszerrel kapcsolatos alapvető tudnivalókról. Perszimuláción vehetnek részt, és számos városban, így Szolnokon is börtönlátogatásra is lehetőségük nyílik.
 
A Nyitott Bíróság Program iránt érdeklődést mutató középiskolák részvételi szándékukat Jász-Nagykun-Szolnok Megyében a nyitottbirosag@szolnokit.birosag.hu elektronikus levélcímen, illetőleg az 56/501-410-es telefonszámon jelezhetik a Szolnoki Törvényszék felé.
 
Szolnok, 2016. június 7.