Nyitott Bíróság programon vettek részt a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének képviselői és a Bercsényi Általános Iskola diákjai

A „Nyitott bíróság” program keretében és a társadalmi felelősségvállalás jegyében hétfőn, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének képviselői és a Bercsényi Általános Iskola 7 mozgássérült diákja és kísérői tanáraik látogattak el a Szombathelyi Törvényszékre.

Vendégeinket dr. Andor Szabolcs megbízott törvényszéki elnök és dr. Szabó Sándor a Szombathelyi Járásbíróság elnöke köszöntötte. A bíróság épületének történetéről Szabó Ákos könyvtáros tartott előadást, majd az érdeklődök megnézték a tárgyalótermeket, az irattárat, a kezelőirodákat, az ügyfélcentrumot, egy bírói szobát, miközben megismerhették a bíróság mindennapi működését, ügykezeléseit.

A kollégiumi teremben dr. Szabó Sándor mutatta be az OBH központi és a törvényszék honlapját. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a honlap „levesláda” részében lehetőség van arra, hogy a diákok kérdéseket tegyenek fel az iskolák részére biztosított kód segítségével. A könyvtárban több száz éves iratokat lapozhattak fel, továbbá nagy érdeklődés kísérte az elnöki iroda antik berendezéseit, így például a páncélládát, az érkeztető bélyegzőt valamint nagy örömükre valamennyien felpróbálhattak egy bírói talárt is.

A gyengénlátók képviselői kipróbálták az épületben részükre elhelyezett akadálymentesítő táblákat és vezetőket és rövid megbeszélés is folyt arról, hogy a honlap „akadálymentes verzió”-jával kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat elküldik a bíróság a részére.

A program több szempontból is elérte a célját. A diákok bővíthették általános állampolgári jogi ismereteiket, megismerhették a központi és a helyi honlap felépítését és nem utolsó sorban jól vizsgáztak a törvényszék mozgássérültek közlekedését könnyítő berendezései is.

A gyerekek a látogatásukról emléklapot kaptak és egy kis édességgel, gyümölccsel is megajándékoztuk őket.

A kísérő tanárok jelezték, hogy a következő évben is szeretnének részt venni további tanulóikkal a programon, így az folytatódni fog.

Szombathely, 2013. december 12.