Nyitott Bíróság Szentendrén

Rubovszkyné Bodó Mária tanárnő meghívására a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság három büntető bírója osztályfőnöki órát tartott a Szentendrei Ferences Gimnázium ötven 10. osztályos tanulójának 2015. november 4-én. 
 
A program első részében a jogászi, és ezen belül a bírói pályával, az oda vezető úttal ismerkedtek meg a diákok. Beszélgettünk arról, hogy milyen tulajdonságok szükségesek a bírói hivatáshoz, meddig és mennyit kell tanulni a bírói cím megszerzéséig. Kitértünk arra, hogy érettségivel, igazságügyi szervezői diplomával milyen munka várhatja őket a bíróságokon. 
 
A program második részében ppt segítségével kerültek megbeszélésre azok a veszélyek, amelyek a gimnazista korosztályra leselkednek. Szó volt azokról a magatartásokról, melyek folytán áldozattá, esetleg elkövetővé válhat ez a korosztály. A diákok igen meglepődtek egy-egy bűncselekmény büntetési tételén (például a kábítószer használattal, garázdasággal kapcsolatban). 
 
A program végén az internethasználat veszélyeiről esett szó. Kitértünk az interneten keresztül elkövethető és elszenvedhető bűncselekményekre, illetve az internetes vásárlás veszélyeire, és az árukkal, szolgáltatásokkal kapcsolatos szavatossági, jótállási panaszlehetőségekre is. 
 
A foglalkozás olyan jó hangulatban telt, hogy a gyermekek tanáraik is csak már a következő óra elején vették észre, hogy elszaladt az idő. 
 
Szentendre, 2015. november 11.