Nyitott Bíróság Zalában : ötből három

 
Március  második hetének 5 napjából 3 alkalommal jártak diákok a Zalaegerszegi Járásbíróság, illetőleg a Zalaegerszegi Törvényszék épületében.
 
2016. március 9-én a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakképző Iskola 12/E osztályának 32 tanulója  érkezett a Zalaegerszegi Járásbíróságra, ahol csalás bűntette miatt kellett felelnie egy vádlottnak, aki az anyagi nehézségeit azzal orvosolta, hogy az őt foglalkoztató cég részére történő hirdetési befizetésekből két hónap alatt 1.417.420 forintot tulajdonított el. 
 
 
Egy nappal később az iskola 15 fős 13/G osztálya vett részt tárgyaláson, amelyen a moldáv állampolgárságú vádlott költségvetési csalás -  130 karton (26.540 szál) zárjegy nélküli cigarettát találtak nála - miatt állt bíróság előtt. Illetve nem állt, hiszen az ítéletet a vádlott távollétében hozta meg a bíróság. Így a diákok többek között megtudhatták azt is, mi az alapja annak, hogy valakit  a jelenléte nélkül ítélnek el. A csoport aznap egy tartási kötelezettség elmulasztása miatt indult büntetőügyet is meghallgatott.  
 
A tárgyalások meghallgatása mellett a diákok tájékoztatást kaptak a törvényszék épületéről, a bírósági rendszerről, megtudhatták, ki hol ül a tárgyalóteremben, milyen kötelezettségek és jogok illetik meg a tanúkat, mit jelent a zárt tárgyalás,  kiderült, hogy kik az ülnökök, illetve megnézték a bírósági tárlatot is. A látogatás  a rabátvezető helyiség megtekintésével zárult, csakúgy, mint a 2016. március 11-én érkező Kölcsey-iskolás csoportnak, akiket dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg város korábbi polgármestere, levéltári biztos kalauzolt a Belvárosi séta program keretében. A fiatalok a város nevezetes történelmi épületeit tekintették meg, köztük az 1730-32-ben épült törvényszéket is. 
 
Zalaegerszeg, 2016. március 10.