Nyitott bíróságok és a Tizenkét dühös ember

Október 20-án Szegedre látogatott dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és dr. Hilbert Edit a Budapest Környéki Törvényszék elnöke. A Nyitott bíróságok programhoz kapcsolódóan szegedi iskolaigazgatókkal tárgyaltak a Szegedi Ítélőtáblán, majd megtekintették a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában a Tizenkét dühös ember című darabot, amelyben a Szegedi Ítélőtábla bírái is szerephez jutottak.
 
Dr. Handó Tünde - akit szegedi látogatásra elkísért dr. Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, a Nyitott bíróságok program beindításnak egyik kezdeményezője is - a Szegedi Ítélőtáblán olyan középiskolák vezetőivel találkozott, amelyek már bekapcsolódtak a Nyitott bíróságok programba. A megbeszélésen a Szegedi Ítélőtáblát dr. Harangozó Attila elnök, dr. Hámori Attila elnökhelyettes, a Szegedi Törvényszéket dr. Tárkány-Szűcs Babett elnök, Rózsáné dr. Markó Zsuzsanna elnökhelyettes képviselte. A szegedi középiskolák képviseletében a Tömörkény István Gimnázium igazgatónője, Horváthné Szabó Éva, Gál Béla, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója, Engi Katalin, a Deák Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese és Eitler József, az Eötvös József Gimnázium igazgató-helyettese ült tárgyaló asztalhoz. 
 
Valamennyi résztvevő egyetértett abban, hogy a Nyitott bíróságok program sikeres Szegeden is. A diákok érdeklődéssel hallgatják az igazságszolgáltatásban dolgozók előadásait, amelyek nem csak a jogot viszik közelebb a tanulókhoz, hanem gyakran a napi problémáikra is megadja a választ. Az előadók segítik őket abban, hogy megismerkedjenek jogaikkal és kötelezettségeikkel,  eligazodjanak a jog útvesztőiben, vagy éppen megtanulják azt, hogy kell értelmezni egy tanulmányi- vagy munkaszerződést. Dr. Hámori Attila kiemelt egy mások fontos tényezőt is: a program alkalmas arra is, hogy olyan diákokat karoljanak fel, akik hivatásuknak szeretnék választani a bírói munkát. A Szegedi Ítélőtábláról az a tanácskozás résztvevői a szegedi Kisszínházba mentek át. 
 
Különleges szereposztásban állította színpadra a Szegedi Nemzeti Színház Reginald Rose Tizenkét dühös ember című világsikerű, több évtizede játszott drámáját. A színpadon ugyanis a mindössze egyetlen hivatásos színész, Fekete Gizi mellett bírót, ügyészt, ügyvédet, joghallgatót, biztosítási tanácsadót láthat a közönség az esküdtek szerepében. A szegedi Kisszínházban hatalmas sikerrel játszott darabban a 4. esküdt dr. Nagy Erzsébet bíró (Szegedi Ítélőtábla) 8. esküdt dr. Hegedűs István bíró, büntetőkollégium-vezető, a Bíró hangja: dr. Harangozó Attila bíró, a Szegedi Ítélőtábla elnöke - olvasható mások mellett a szereposztásban.
 
A darabot a "Nyitott bíróságok" program keretében október 20-án is előadták, amikor a közönség soraiban jog és színház iránt érdeklődő középiskolások és egyetemisták, valamint az igazságszolgáltatásban dolgozó szegedi szakemberek ültek.
 
Különleges volt a darab kezdése is, ugyanis a színházat zsúfolásig megtöltő közönséget az teátrum igazgatója, Gyüdi Sándor mellett dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is köszöntötte. Elmondta: a Nyitott bíróságok program országos sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tavaly 32 ezer, az idén már 26 ezer diák ismerkedhetett meg behatóbban a bíróságok munkájával. Bírók, bírósági titkárok, egyetemi oktatók keresték fel az iskolákat, tartottak előadásokat a diákságot leginkább érintő jogi problémákról, de a tanulók részt vehettek bírósági és börtönlátogatásokon is. Ebbe a programsorozatba remekül illeszkedik egy olyan jogi témájú darab bemutatása, ami nem csupán egy tárgyalás menetébe enged betekintést, hanem általános emberi problémákat vet fel, s amelyben a szereplő gárda is olyanokból áll, akik napi munkájuk során az igazság szolgálatában dolgoznak.
 
A Tizenkét dühös ember című darab ezen a délutánon is hatalmas sikert aratott, a közönség percekig tartó lelkes tapssal köszönte meg a nem mindennapi élményt.
 
Az eseményhez tartozó galéria az alábbi linken tekinthető meg.
(Fotók: Veréb Simon és Bessenyei Zsolt)
 
Szeged, 2014. október 21.