A Nyitott Bíróságok Program keretében az ELTE ÁJK két büntető eljárásjogi szemináriumán vett részt a Budaörsi Járásbíróság elnöke

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszékének egyetemi docense, dr. Kabódi Csaba felkérésére dr. Liziczay Sándor, a Budaörsi Járásbíróság elnöke 2016. november 24. napján két másfél órás szemináriumon kötetlen beszélgetés keretében tartott előadást egyetemi hallgatók részére. 
 
Az első szemináriumon dr. Liziczay Sándor bemutatta az egyetemi hallgatóknak a bíróvá válás folyamatát, szemléltette az igazgatási vezető és az ítélkező bíró eltérő szerepkörét, beszélt az ügyelosztás rendjéről, a nyomozási bíró és az ítélkező bíró feladatairól, az elsőfokú bíróság és a másodfokú bíróság szakmai kapcsolatáról. 
 
A második szemináriumon hallgatói kérdésre dr. Liziczay Sándornak „arra kellett választ adnia”, hogy miért jó bírónak lenni. Az első – nehezen megszülető – hallgatói kérdés után további kérdésekre a korábbi szemináriumtól eltérően a Budaörsi Járásbíróság elnöke bemutatta a bíróságok integritásával kapcsolatos szabályokat, kitért a „tiltott ajándék” fogalmára, az ezzel kapcsolatos szigorú eljárási rendre. További kérdések alapján szó volt az ügyészi és az ítéleti bizonyosság problematikájáról, a tárgyalás előkészítésének egyes szabályairól, valamint arról, hogy a bíráknak milyen eljárásjogi és egyéb eszközök állnak rendelkezésre a tárgyalótermi rendfenntartás során. 
 
Budapest, 2016. november 28.