"Nyitott Bíróságok" program a Nagykátai Járásbíróságon

A "Nyitott Bíróságok" program keretében a Nagykátai Járásbíróság megkereste az illetékességi területe alá tartozó valamennyi általános- és középiskola igazgatóját. A megkeresésre két általános iskola és a Nagykátai Damjanich János Gimnázium jelentkezett, de a diákok érdeklődése annál nagyobb volt. 
 
Keléné dr. Kármán Csilla bírósági fogalmazó az általános iskolák 7. és 8. osztályában tartott előadást az igazságszolgáltatás szervezetéről, a bíróságok felépítéséről és ismertette az elsőfokú bírósági eljárást. 
Ezt követően a polgári jog és a büntető jog alapkérdéseiről, az általuk megköthető szerződésekről, jognyilatkozat-tételi lehetőségekről, valamint a cselekvőképesség feltételeiről adott összefoglaló tájékoztatást a diákoknak. Mindkét iskolában nagyon nagy volt az érdeklődés, a diákok sok kérdést tettek fel az adásvételek és a gyermekek személyiségi jogai tekintetében. Számos, szomszédjoggal kapcsolatos kérdés is érkezett. 
 
A polgári jogi előadást a büntetőjogi ismeretek követte, ahol a diákok tájékoztatást kaptak a Nagykátai Járásbíróság illetékességi területén elkövetett bűncselekmények típusáról és a bűnelkövetők életkoráról. Kiemelt figyelmet kapott a fiatalkorúak büntethetősége, valamint az általuk elkövetett bűncselekmények. Nem meglepő módon a kábítószerekkel elkövethető bűncselekmények kerültek középpontba és az elektronikus úton történő zaklatások és rágalmazások. 
 
A diákok sok kérdést tettek fel azzal kapcsolatban, hogy milyen magatartással követhetnek el bűncselekményt és az milyen következményekkel jár. 
 
Szóba került a jogos védelem intézménye is, hogy mikor, milyen helyzetekben kerülhet erre sor. A gyerekeket itt sem hagyta cserben a fantáziájuk, kérdéseket tettek fel a „betanított vadkutyával megvalósított jogos védelemről”, az éppen menekülő, háttal lévő támadó lelövéséről, valamint a kerítésbe vezetett elektromos áramról is. 
 
Az egyik osztályban szóba került, hogy a „csicskáztatás” bűncselekménynek minősül – e, továbbá, hogy van – e joga az igazgatónak az iskola területén kamerát elhelyezni.
 
Központi téma volt a Facebook, Instagram, SnapChat és az ezen felületeken megvalósított zaklatások, az ezzel kapcsolatos személyiségi jogok megsértése és azok jogkövetkezményei. 
 
A tájékoztató kapcsán nyilvánvaló volt, hogy a diákok igénylik a beszélgetést és a tájékoztatást,  jogi kérdésben rendkívül bizonytalanok. 
 
Az előadás után követően talán már máshogy ítélik meg a cselekmények súlyát és mielőtt beletesznek egy Speed-et a zsebükbe, azért mert az „menő”, vagy feltöltenek egy képet az ismerősükről a netre, elgondolkoznak, hogy ennek milyen következményei lehetnek. 
 
A "Nyitott Bíróságok" program keretein belül a nagykátai Damjanich János Gimnázium diákjai és az általános iskola végzős tanulói büntető tárgyaláson is részt vettek. A per tárgya kiskorú sértett sérelmére elkövetett súlyos testi sértést okozó ittas vezetés bűntette volt. Dr. Szabó Béla bíró Úr olyan bűncselekményt választott, amely éppen a diákokkal is megtörténhet és következményeit akár a saját bőrükön is megtapasztalhatják. 
 
A diákok a tárgyalás által megérezhették a bírósági légkört, láthatták az elvárt viselkedési normát és átélhették az előre nem várt helyzeteket. A tárgyalás elején a vádlott védője kérte a nyilvánosság kizárását, azonban mivel az indítványa nem volt megalapozott, azt a bíró elutasította és folytatódhatott a tárgyalás. Ezt követően még egy nehézség következett, mikor a bíró megállapította, hogy az egyik tanúnak idézett rendőr a tárgyaláson nem jelent meg. A bíró szünetet rendelt el és a meg nem jelent tanút az elöljárója útján felhívta a megjelenésre. 
A perválasztás nagyon szerencsés volt, mert a diákok hallhattak tanúkihallgatást, vádbeszédet, védőbeszédet, a vádlott utolsó szó jogán mondott szavait, végül láthattak egy ítélethirdetést. Majd ezt követően a Bíró Úr ismertette a diákokkal, hogy mi alapján hozta meg az ítéletet.
 
Sok diákot megigézett a bírósági légkör és a tárgyalás után úgy nyilatkoztak, hogy ezután a jogi tanulmányok folytatása is bekerül a „Kedvencek” kosárba.