Nyolc ország, tizenegy csapat: kezdetét vette a THEMIS "D" elődöntő

Az Országos Bírósági Hivatal ad otthont az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (European Judicial Training Network – EJTN) THEMIS elnevezésű nemzetközi verseny „D” elődöntőjének. A négynapos eseményen, 2018. július 3-6. között nyolc ország tizenegy csapata méri össze tudását a bírói etika és szakmai magatartás témakörében. 
 
Az európai szintű megmérettetés célja a bírósági fogalmazók szakmai felkészültségének, idegen nyelvi, kommunikációs képességeinek, valamint érvelési, szónoki technikájuknak a fejlesztése. A versenysorozat 2010-ben indult útjára az EJTN szervezésében. A négy elődöntőből és egy döntőből álló megmérettetésre háromfős csapatok nevezhetnek. 
 
Az elődöntők egy-egy tematikus területet dolgoznak fel, melynek során a versenyzők egy előzetesen elkészített, írásos szakmai anyagot harminc percben bemutatnak a zsűri előtt. A versenybizottság tagjai ezt követően kérdéseket intéznek a csapattagokhoz. Az elődöntők első és második helyezett csapatai a döntőbe jutnak, ahol általánosabb szakmai témában készítenek hosszabb, írásos anyagot, amit egy másik csapattal folytatott szakmai vitában kell megvédeniük. 
 
Magyarországot a „D” elődöntőben dr. Bicskei Tamás, a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának fogalmazója, dr. Kotsis Johanna, a Fővárosi Törvényszék Polgári Kollégiumának fogalmazója, illetve dr. Csizmár Ada, a Miskolci Járásbíróság bírósági fogalmazója képviseli. Dolgozatuk címe: „Tartalomgyártók versus bírók – Mennyire lehet nyitott a tárgyalóterem az információs korban?” A versenyzőket dr. Dudás Dóra Virág, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája segítette a felkészülésben. A magyar csapatért csütörtökön szurkolhatunk. 
 
 
 
A 2017-es "D" elődöntő nyitó híre itt olvasható, összefoglalója pedig ide kattintva érhető el.
 
A 2017-es "D" elődöntőben szereplő magyar csapattal készített interjú itt megtekinthető.
 
A 2018-as "C" elődöntő összefoglalója és a különdíjas magyar csapattal készített videóinterjú ide kattintva érhető el.
 
Dr. Kovács Bálint tutorral készített interjúnk itt olvasható.
 
A THEMIS versenyről készített Visszapillantó videó itt megtekinthető