OBH: A bírósági épületek biztonsága kiemelten fontos

„Az Országos Bírósági Hivatal mindent megtesz a bíróságok és az igazságszolgáltatásban dolgozók védelméért. Valamennyi bírósági épület biztonsági kapukkal felszerelt, a biztonsági személyzetet pedig folyamatosan képezzük az esetleges támadások elhárítására” - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Veszprémi Törvényszék elmúlt éves munkáját értékelő összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón. 
 
Handó Tünde a Kiskunhalasi Járási Ügyészség épületében történt fegyveres támadásra reagálva elmondta, a bírósági épületek védelme az ügyfeleket és az ott dolgozó igazságszolgáltatási alkalmazottakat is érintő fontos kérdés. Az OBH folyamatosan dolgozik a bírósági épületek védelmét szolgáló fejlesztéseken: valamennyi bírósági épület elektronikus beléptető kapuval felszerelt, továbbá 46-ról 100 db-ra növekedett a fémkereső eszközök száma. Jelenleg is zajlik az eszközhasználatot és a szakszerű ügyfélfogadást ismertető képzéssorozat. Az OBH országos szinten is megszervezi a váratlan helyzetekre felkészítő, túszejtéses szimulációt is magában foglaló oktatást. A Veszprémi Törvényszéken is javult a fizikai biztonság, a tavalyi évben közel 25 ezer belépőt vizsgáltak át. 
 
A Veszprémi Törvényszék kimagasló munkát végez, zászlóshajója az ítélkezésnek, időszerűségben és az ítéletek megalapozottságában is rendkívüli teljesítményt ért el. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke az időszerű ítélkezéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben a befejezett ügyek száma meghaladta a beérkező ügyekét, mindemellett kedvezően alakult a két éven túl folyamatban lévő ügyek száma is. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla kollégiumvezetője a Veszprémi Törvényszék munkájáról elmondta, hogy a büntető és a civilisztikai ügyszakban is magas színvonalon teljesít. 
 
Simon Levente, az Országos Bírói Tanács tagja kiemelte, hogy az OBH forrásainak köszönhetően javulnak a munkakörülmények és hamarosan megújulhatnak a bírósági épületek. A nemzetközi kapcsolatok terén kiemelkedő sikerként értékelte, hogy az OBH és OBT részvételével 2015-ben megalakult Balkáni és Euro-mediterrán Térség Igazságügyi Tanácsainak Hálózata, melynek titkársága tavaly 3 évre Budapestre helyezte székhelyét. 
 
Budapest, 2016. március 17.