Open access és a jogtudomány Budapesten

A Zalaegerszegi Törvényszék és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara (PPKE JÁK) a nyáron a joghallgatók szakmai gyakorlatát biztosító együttműködési megállapodást kötött, most ősszel pedig a  PPKE JÁK könyvtára adott otthont a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Jogi Szekciója rendezvényének, amelyen az ország bíróságain és más jogi szakterületeken dolgozó könyvtárosok vettek részt. 
 
A tudományos, illetve kutatási adatokhoz,  információkhoz való - teljes szöveggel, akadálymenetes, letölthető, másolható formában - internetes hozzáférést jelentő open access egyre nagyobb jelentőséget kap napjainkban a jogtudomány területén is.  Az ehhez kapcsolódó szakmai napot Sándor Gertrud, a Zalaegerszegi Törvényszék Dr. Degré Alajos Jogi Szakkönyvtárának könyvtárosa, az MKE Jogi Szekciójának elnöke nyitotta meg. Az egyetem részéről dr. Könczöl Miklós egyetemi adjunktus üdvözölte a hallgatóságot, s röviden megemlékezett a PPKE JÁK nemrég elhunyt  alapítójáról, Zlinszky János professzor úrról, megemlítve, hogy reményeik szerint a jövőben egy kutatókönyvtár létesülhet az alapító emlékére. 
 
A szakmai előadások sorát az „Intézményi repozitóriumok (elektronikus dokumentumtárak) jogi szabályozása” címmel  tartott előadásával dr. Amberg Eszter, a pécsi  Csorba Győző Könyvtár igazgatóhelyettese nyitotta meg, majd  Gerencsér Judit, a Kúria Jogi Szakkönyvtárának vezetője az Open access külföldi és magyar forráshelyeit mutatta be.  
 
Az egyetem részéről dr. Pogácsás Anett,  adjunktus és dr. Szalai Ákos  egyetemi docens előadását hallgathatták meg az egybegyűltek. Dr. Pogácsás Anett az open access és a szerzői jogi szabályozás összefüggéseit vette számba, míg a rendezvény zárasként dr. Szalai Ákos  joggazdaságtani szempontból közelítette meg a témát. 
 
A szakmai előadásokat követően a résztvevők megtekintették az egyetem épületét is. 
 
Zalaegerszeg, 2015. október 19.