Összbírói értekezlet a Gyulai Törvényszéken

A befejezett ügyek száma meghaladja az érkező ügyek számát országosan és a Gyulai Törvényszéken is - mondta dr. Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese a Gyulai Törvényszéken tartott összbírói értekezlet sajtótájékoztatóján. Kiemelte a Gyulai Törvényszék időszerűségi mutatóit, és hogy a folyamatban maradt ügyek számának csökkenése mellett a határozatok megalapozottsága is rendkívül magas arányú.
 
Beszélt a migrációs, a devizahiteles ügyek valamint a civil szervezetek ügyei kapcsán felmerült kihívásokról, és arról, hogy ezeknek a bíróságok megfeleltek. 
 
Hangsúlyozta, hogy a 21. századi követelményei megjelennek a bírósági eljárások terén is, ezt mutatja, hogy 2013 óta lehetőség van beadványok elektronikus úton történő benyújtására is. Az elektronikus úton érkező ügyek számának növekedése várható a jogszabályi környezet változása folytán, a bírósági szervezet azonban felkészült erre. Ez a technikai megújulás az állampolgároknak is nagy segítséget jelenthet.
 
Dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke elmondta, hogy a Békés megyei bíróságok bírái az alkotmányos kötelezettségüknek eleget tesznek, időszerűség, valamint magas szakmaiság jellemezi munkájukat. "A Szolgáltató Bíróságért!” program keretén belül, a Gyulai Törvényszéknek többek között célja az is, hogy segítse a civil szervezetek munkáját, és szakszerű tájékoztatást nyújtson az ügyfeleknek. A bírák munkáját megköszönve kiemelte, hogy a Gyulai Törvényszéken annak ellenére, hogy 2%-al csökkent a bírói létszám, az illetékességi területükön levő járásbíróságokon a polgári peres ügyek több mint 80%-a hat hónapon belül befejeződik.
 
Dr. Harangozó Attila, a Szegei Ítélőtábla elnöke szerint a Gyulai Törvényszék országos szinten is élen áll az időszerűség és a megalapozottság terén.
 
Dr. Gerber Tamás, az OBT soros elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy kiemelt feladat a bírói életpálya modell kidolgozása, mely nemcsak az illetményrendezést tartalmazza, hanem a modell kialakítása komplex megközelítést is igényel.
 
Gyula, 2016. április 7.