Összbírói értekezlet a Szegedi Ítélőtáblán

Összbírói értekezlet keretében tárgyalta meg a Szegedi Ítélőtábla bírói kara a táblabíróság elmúlt évi munkájának tapasztalatait a Szegedi Ítélőtábla dísztermében. A tanácskozáson részt vett dr. Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese is, aki az értekezletet követő sajtótájékoztatón elmondta: a Szegedi Ítélőtábla tavaly is kiemelkedő szakmai munkát végzett. Emellett példamutató az is, amilyen aktívan kapcsolódott be a táblabíróság az egyéb programokba, így például a Nyitott bíróságok programba, amely során országosan 4.400 diák kapott már részletesebb tájékoztatót a bíróságok munkájáról. Elismerésre méltó a Szegedi Ítélőtábla utánpótlás képzése, a titkárok foglalkoztatása, és a nemzetközi kapcsolatok ápolása is - emelte ki az elnökhelyettes asszony.

Dr. Harangozó Attila, az ítélőtábla elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt év rendkívüli események nélkül zajlott le, sikeresen birkózott meg a bírói és tisztviselő kar a korábbinál több ügy kezelésével. (Az ügyérkezésekről, a növekedés okairól később részletesebben szólunk.) Az elnök is kitért a Nyitott bíróságok programra, aminek során az ítélőtábla bírái 700 diák ismereteit bővíthették, majd megemlítette a   törvény előkészítési munkákat, amelyben a Szegedi Ítélőtábla bírái is tevékenyen részt vesznek.

Dr. Hámori Attila elnökhelyettes, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja szólt arról, hogy az OBT széles körű előkészítési munka alapján a bírói etikai kódex megalkotásán dolgozik, és legalább ennyire fontosnak tartják az OBT tagjai, hogy létrejöjjön a bírói életpályamodell.

Dr. Hegedűs István, az ítélőtábla büntető kollégiumának vezetője arról a munkáról beszélt, amit a táblabíróság az illetékességi területéhez tartozó bíróságokat bevonva végez azért, hogy az egységes jogértelmezés megvalósuljon, és ne születhessenek egyes ügytípusokban egymástól eltérő ítéletek, amelyre sajnos volt példa a múltban.