Összbírói értekezlet a Szegedi Ítélőtáblán - Sajtótájékoztató a Szegedi Törvényszéken

A Szegedi Törvényszékkel egy napon, április 20-n tartotta összbírói értekezletét a Szegedi Ítélőtábla. A két tanácskozást megelőzően a törvényszék épületében sajtótájékoztató keretében a két bíróság elnöke, dr. Harangozó Attila (Szegedi Ítélőtábla) és dr. Tárkány-Szűcs Babett (Szegedi Törvényszék) foglalta össze a két bíróság tavaly végzett munkájának legfontosabb jellemzőit. A magyar bíróságok munkájáról dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, míg a bírói etikai kódexben meghatározott, a bírókkal szembeni elvárásokról dr. Hámori Attila, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja beszélt.
 
Dr. Harangozó Attila – összhangban a később felszólaló dr. Handó Tündével – a bírósági ítélkezés időszerűségének, hatékonyságának és magas szakmai színvonalának fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte: az OBH elnöke által meghirdetett „Fenntartható fejlődés program” is nagy segítséget nyújtott abban, hogy ezeknek a követelményeknek megfeleljen a négy dél-alföldi megye (Bács-Kiskun, Bélés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok) fellebbviteli bíróságként működő szegedi táblabíróság. A Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék együttműködése példás. Új oktatói kabinettel gazdagodott a Szegedi Ítélőtábla, megújult a tűzvédelmi és a biztonsági rendszer is, amelynek megépítéséhez az OBH nyújtott anyagi támogatást. Adottak a feltelek ahhoz, hogy az ország déli régiójának igazságszolgáltatása az idén is magas színvonalon működhessen – mondta el dr. Harangozó Attila.
 
A Szegedi Törvényszék munkáját értékelve – egyebek mellett – a két bíróság kiváló együttműködését hangsúlyozta dr. Tárkány-Szűcs Babett is. Dr. Hámori Attila arról is beszélt: egy bíró, akárcsak bármely más állampolgár, részt vehet kulturális, sport és egyéb rendezvényeken, ám minden esetben elvárható tőle, hogy a bírói tisztséghez méltó módon képviselje az igazságszolgáltatást.
 
Dr. Handó Tünde az OBH által meghirdetett programok – köztük a tanúvédelmi és az áldozatvédelmi program – sikereiről számolt be, és szólt arról, hogy az OBH mindent megtesz azért, hogy az időszerű, magas színvonalú bíráskodás igazgatási hátterét biztosítsa. Nagyon fontos, hogy a bíróságok megfelelő munkakörélmények között végezhessék munkájukat – mondta az elnök asszony –, ezért is figyelemre méltó a szám, miszerint 2016-ban már 8.6 milliárd forint jutott a bírósági beruházások finanszírozására. Egy területen azonban még fontos előrelépni, ugyanis a bírói jövedelmeket tekintve az uniós összevetésben az utolsó helyen állunk.
 
Hazánkban tavaly mintegy 1,5 millió ügy került a bíróságok elé. A magyar bírósági rendszer működésének hatékonyságát mutatja, hogy az unió tagállamai között hazánk, minden mutatót egybevetve, a 28 ország első harmadában foglal helyett. Ebben a sikerben nagy részt vállat a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék is. A Szegedi Ítélőtáblának a jövőben is fontos feladata lesz az ítélkezés egységnek biztosítása, a szakmai képzések koordinálása a négy dél-alföldi megyében – mondta dr. Handó Tünde.
 
 
 
A Szegedi Törvényszék beszámolója az eseményről itt olvasható.