Összbírói értekezlet a Szolnoki Törvényszéken

Összbírói értekezlet a Szolnoki TörvényszékenA hatályos jogszabályok szerint valamennyi törvényszéki elnöknek évente be kell számolnia az általa vezetett törvényszék, és az annak illetékességi területén működő bíróságok bíráiból álló összbírói értekezletnek, és a bírósági szervezet központi igazgatási vezetését ellátó Országos Bírósági Hivatal Elnökének az általa vezetett törvényszék, és a megye bíróságainak előző évi működéséről. 
 
Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke fenti jogszabályi kötelezettségének 2017. április 6-án a törvényszék I. emeleti dísztermében megtartott összbírói értekezleten tett eleget, ahol dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Jász-Nagykun-Szolnok Megye bírái mellett dr. Moróczné dr. Simon Angéla, az Országos Bírói Tanács tagja, dr. Harangozó Attila a Szegedi Ítélőtábla elnöke és dr. Hámori Attila az ítélőtábla elnökhelyettese, dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi, és dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke, valamint dr. Vízkelety Mariann, igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár is jelen volt. 
 
Kissné dr. Szabó Judit törvényszéki elnök statisztikai számadatokkal alátámasztott beszámolója alapján a Szolnoki Törvényszék és Jász-Nagykun-Szolnok Megye bíróságai a tavalyi év során időszerű és megalapozott ítélkezést folytattak, melynek érdekében a bírákat magas színvonalú képzési rendszer segítette a nap mint nap változó jogszabályi környezet folyamatos elsajátításában. Számos beruházás, és beszerzés járult hozzá ahhoz, hogy az ügyfeleket megyeszerte egyre jobb körülmények fogadják a bírósági épületekben, ahogyan a bíróságon dolgozók munkakörülményei is folyamatosan javulnak. A megye bíróságai az ítélkezési tevékenység mellett fontos eredményeket értek el a tanúgondozás és a gyermekbarát igazságszolgáltatás terén is, és aktív részesei voltak a Nyitott Bíróság Programnak. A törvényszék elnöke változatlan célként az időszerű és megalapozott ítélkezés, és a magas színvonalú képzési rendszer fenntartását, valamint az arányos munkateher-elosztás biztosítását jelölte meg.
 
Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal Elnöke üdvözölte, hogy a Szolnoki Törvényszék munkájában az általa 2012 szeptemberében meghatározott stratégiai célkitűzések érvényesülnek: független bírák magas színvonalon és időszerűen ítélkeznek, megvalósul az emberi erőforrások optimális elosztása, hasznosítása, rendelkezésre állnak a tárgyi feltételek, melyek optimálisan kerülnek elosztásra és hasznosításra, a bíróság munkája átlátható és kiszámítható, az ügyfelek bírósághoz való hozzáférése évről-évre egyszerűsödik, a képzési rendszer fejlődik, és a bíróság jó kapcsolatot ápol a többi hivatásrenddel. 
 
Dr. Moróczné dr. Simon Angéla, az Országos Bírói Tanács tagja az OBT működésének mindennapjairól, egyre bővülő feladat-, és hatásköreiről beszélt felszólalásában, míg Dr. Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke a törvényszék ítélkezési tevékenységének megalapozottságát emelte ki, és a két bírói fórum között fennálló, az ítélkezés egységesítését szolgáló kiváló szakmai kapcsolat fontosságára hívta fel a figyelmet. 
 
Az összbírói értekezletet kerekasztal beszélgetés követte, ahol az értekezlet résztvevői közvetlen, kötetlen légkörben beszélgettek a bírósági szervezetet érintő aktuális kérdésekről.