Összbírói értekezlet a Tatabányai Törvényszéken

A 2015. március 19-n megtartott összbírói értekezlet keretében dr. Csorba Zsolt Ödön a Tatabányai Törvényszék elnöke tájékoztatta a megjelenteket a megye bíróságainak működéséről, elért eredményeiről és a jövő évre kitűzött céljairól. 
 
Az értekezleten részt vett dr. Gyarmathy Judit az Országos Bírósági Hivatal elnökének helyettese, dr. Simon Levente az Országos Bírói Tanács tagja, dr. Havasiné dr. Orbán Mária a Győri Ítélőtábla elnöke, valamint a megye bírái is.
 
A törvénszék elnöke tájékoztatta az értekezlet résztveveőit megyénk bíróságainak létszámhelyzetéről, bemutatta  az ügyforgalmi adatainkon keresztül, hogy az elmúlt három év adatait tekintve az össz peres ügyérkezéseink száma 10 410-ről 9 447-re csökkent, de a befejezéseink száma ( 9 724) meghaladta az érkezések számát, mellyel a folyamatban maradt peres ügyek arányát is csökkentettük. 
 
Az összes ügyérkezést tekintve, melyben a  peres és a nem peres ügyek együtt szerepelnek, a 38.545 ügyérkezéssel szemben 39. 371 befejezés született.   
 
Jelentős eredményt értünk el azokkal az igazgatási intézkedésekkel, melyek a  munkánk hatékonyságának és időszerűségének érdekében kerültek bevezetésre a szervezetfejlesztési projekt keretében. A beszámoló kitért az elmúlt év eredményeit tekintve arra is, hogy a Nyitott Bíróság Program keretében a korábbi évektől eltérően jóval több, a megyénkben működő 56 iskola megkeresésével 11 iskola, mintegy 527 diákja vett rész bíróságlátogatásokon, valamint a mediáció területén elért sikereinkre.  
 
A törvényszék elnöke bemutatta a gazdálkodás terén alkamazott takarékossági intézkedéseinket, a bírósági ingatlanjaink helyzetét, valamint sikerként a Jablonszky Ferenc Program felújítási támogatásában nyertes pályázatainkat vizesblokkok felújítása, irattári kapacitás növelése és munkakörnyezet fejlesztése területén a Tatabányai, Esztergomi, Tatai Járásbíróságokon, melyek megvalósítása az idei évben kezdődik meg.
 
 
Az értekezletet megelőzően interjút adott a Törvényszék elnöke a helyi média - a 24 óra című megyei napilap, a Forrás Rádió és a Tatai, Tatabányai TV – képviselőinek a tavalyi év megyénk lakosságát is érdeklő eredményeiről, jövőbeni céljainkról. Ezen az interjún keresztül bemutatta a Törvényszékünkre érkezett vándorkiállítás képeit, melyet az ország bíróságain dolgozók készítettek. Ez a kiállítás március 26-ig tekinthető meg a Törvényszék épületének földszintjén.
 
Az időszaki kiállítás mellett az Országos Bírósági Hivatal által megjelentetett kiadványt és a Tatabányai Törvényszék szerkesztésében megjelentetett kiadványt adtak át az OBH, az OBT , az ÍT és a sajtó által a beszámolót megelőző sajtótájékoztatón megjelent résztvevőknek, melyen keresztül az OBH a 2014. év I. félévének, a Tatabányai Törvényszék pedig a 2014. teljes év eredményeiről, megvalósult és jövőbeni terveiről számolt be. 
 
Tatabánya, 2015. március 23.