Ötödik alkotmánymódosítás - megszűnik az ügyáthelyezés lehetősége - Az MTV Ma reggel vendége volt dr. Tóth Áron az OBH elnöki kabinet vezetője

Az alkotmány őszi módosításával várhatóan kikerül az alaptörvényből az ügyáthelyezés lehetősége. Ezt azért vezették be, hogy csökkentsék a központi régió bíróságainak leterheltségét azzal, hogy bonyolultabb ügyeket vidéki bíróságokra helyeznek át, összességében gyorsítva így az eljárások lezárását.

Dr. Tóth Áron, az OBH elnöki kabinetjének vezetője azt mondta: az ügyáthelyezés nem cél, hanem egy eszköz, hogy a bíróságok közötti ügyterhet megpróbálják kiegyensúlyozni, így az ország egyes régióiban ugyanannyi idő alatt fejeződhetnek be hasonló perek.

A tárgyi feltételek nem voltak meg mindenütt, például a Fővárosi Törvényszéken hiába van meg a megfelelő szaktudás, és hiába vannak nagytudású bírák, nincsenek meg például a tárgyalótermek, vagy épp nincs meg az az adminisztratív személyzet, amelyik lehetővé tenné azt, hogy a nagy dömpingügyeket úgy tudják tárgyalni a bíróságok, hogy azok időszerűen befejeződhessenek a fővárosban - mondta Dr. Tóth Áron.  Kiemelte: ez a probléma lassítja az ügyeket, épp ezért próbáltak meg célravezető eszközöket (jogszabálymódosítások, létszámbővítés, épületbővítés), amelyek az ügyáthelyezéstől teljesen függetlenül biztosítják a kiegyensúlyozott bírósági ügyterhelést.

Arra a felvetésre, hogy a bírósági épületeket a Nagy Magyarországhoz méretezték, azt mondta: átalakult a bírósági ügyek struktúrája. Elmondta: 25 éve a törvényszéki elsőfokú, vagyis a kiemelkedő súlyú ügyek nagy része életellenes bűncselekmény volt, most már gazdasági bűncselekmény dominál. A helyi bíróságokon kisebb vagyonelleni, közlekedési bűncselekmények domináltak, most a szabálysértési ügyek száma emelkedett meg. Más korszakhoz épültek az épületek, például a bíróknak nagyobb dolgozószobájuk volt, nagyobb adminisztratív személyzet segítette a munkájukat; az épületek átalakításával egy ideig kezelhető ez a probléma, de hamarosan eljöhet az az idő, mikor új épületekre is szükség lesz - hangsúlyozta az OBH elnöki kabinetjének vezetője.

A Büntetőeljárási Törvény lehetővé teszi a bíróság elé állítás intézményét, ezzel élnek is a hatóságok – fejtette ki arra a felvetésre, hogy angolszász nyelvterületen a kis súlyú ügyekben is azonnali bíráskodás van.

 

Az MTV Ma reggel vendége volt dr. Tóth Áron az OBH elnöki kabinet vezetője. Az ügyáthelyezés megszűnéséről készült interjút itt tekinthetik meg.

 

2013. szeptember 3., MTVA, hirado.hu