Pályaválasztási nap a Nyitott Bíróság Program keretében a Fővárosi Törvényszéken

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola 10. és 11. osztályos diákjai 2014. május 7-én a Nyitott Bíróság program keretében látogattak el a Fővárosi Törvényszékre. A tanulókat dr. Kocsis Zsuzsanna Andrea, a Fővárosi Törvényszék polgári ügyszakos bírája köszöntötte, majd a pályaválasztási programhoz kapcsolódóan a bíróvá válás folyamatáról, a fogalmazói és titkári munkáról beszélt. Szól arról, hogy milyen típusú ügyek kerülnek a törvényszéki bírák elé, illetve említést tett azokról az igazságügyi alkalmazottakról is, akik az ítélkező munkát segítik. Elmondta, hogy a Fővárosi Törvényszéken dolgozó bírák nemegyszer bonyolult megítélésű ügyekben döntenek, leterheltek, és bizony többet dolgoznak mint napi nyolc óra. A bírói hivatás szépsége azonban feledteti a nehézségeket, így megéri végigjárni azt a rövidnek nem nevezhető utat, amíg valakiből bíró lesz. Nagy a túljelentkezés, így nem egyszerű bekerülni a bíróságra. A jó tanulmányi eredmény elengedhetetlen, így annak, aki a bírói hivatást választja, már az egyetemen is jól kell teljesítenie. A szigorlati és az államvizsga jegyek a későbbiekben mindenképpen hangsúlyosan esnek latba. A jogi egyetemen a hat hetes gyakorlat alatt érdemes kipróbálni a bíróság légkörét, így közelről is bepillantást lehet nyerni  a mindennapi munkába.

Dr. Kocsis Zsuzsanna Andrea bírónő a sikeres fogalmazói versenyvizsgát követő minimum három éves fogalmazói időszak kapcsán elmondta: az még a tanulás ideje, amikor az elméletben elsajátított anyag mellé a fogalmazó a gyakorlati tudást is megszerzi. A fogalmazóknak nincs önálló aláírási joguk, így felelősséget sem vállalnak. Tervezeteket, vázlatokat, készítenek, de a döntés a bíróé. A szakvizsgát követően – ami mintegy másfél év -  legalább egy évig titkárként kell dolgozni, és csak ezt követően lehet bírói állásra pályázni. A titkároknak már önálló aláírási joguk van, egyes ügyekben önállóan járhatnak el. A döntéshez azonban már felelősség is társul. Összességében tehát legalább öt és fél év kell ahhoz, hogy a lépcsőfokokat végigjárva benyújtsa valaki a bírói pályázatát. A bíró munkája pedig nemcsak a tárgyalási napokból áll. A tárgyalásokra való felkészülés és kurrenciális munka nem fér bele napi nyolc órába, és nemegyszer a hétvége is munkával telik. A bírónő válaszolt a diákok kérdéseire, akik egyebek mellett az új Ptk. egyes rendelkezéseiről és a bírói függetlenségről kérdezték.

A tanulók ezt követően egy életveszélyt okozó testi sértés bűntett miatt indult büntetőper tárgyalásán vettek részt. Az ügy bírája elmagyarázta a diákoknak, hogy milyen cselekmény miatt emelt vádat az ügyészség a jelen ügy vádlottjai ellen, mit ró a terhükre, és röviden ismertette, hogy ők mivel védekeznek. A tárgyalást követően válaszolt a diákok kérdéseire. A tanulók végezetül rövid sétát tettek a Fővárosi Törvényszék épületében, s ennek során egyebek mellett megtekintették a bíróság esküdtszéki termét.

Budapest, 2014. május 9.