Perbeszéd helyett párbeszéd

Az országban már tizenhat bírósági közvetítőhöz fordulhatnak mediátorhoz azok az ügyfelek, akik per nélkül, közös megegyezéssel kívánják megoldani jogi vitáikat, hangzott el a mai összbírói értekezleten Szombathelyen.

Folytatódik a bírósági közvetítők képzése és kijelölésük is folyamatban van, hiszen a cél az, hogy minden törvényszéken legyen egy közvetítő. A mediátorok jelenleg körülbelül félszáz üggyel foglalkoznak és már tizenkét esetben sikerült az alternatív vitarendezéssel elérni a felek közötti megegyezést. Ebbe a munkába szívesen vonnak be tapasztalt nyugdíjas kollégákat, de a mediátorok között fiatal bírósági titkárok is vannak.  

Június közepén Szombathely és Kőszeg ad otthont a „Mediációs Panoráma” címmel rendezendő nemzetközi konferenciának.

Az Országos Bírósági Hivatal fővédnökségével rendezendő szakmai tanácskozáson neves hazai és külföldi  szakemberek vesznek részt. A konferencia főbb témái többek között: a büntető, a polgári és a gazdasági mediáció jövője Európában és Magyarországon, a bírák, az ügyvédek és a közjegyzők szerepe a mediációban és a  legjobb gyakorlatok bemutatása Európából.

A mediációról bővebben ide kattintva olvashat.
 

2013. április 12.