Perbeszéd helyett Párbeszéd – Elkezdődött a II. Alternatív Vitarendezési Konferencia

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a keretei között működő Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) második alkalommal rendezi meg az Alternatív Vitarendezési Konferenciát, amelynek a Magyar Tudományos Akadémia székháza ad otthont 2017. szeptember 28-29. között.
 
A konferenciát dr. Kovács Erika, a PBT elnöke, dr. Handó Tünde, az OBH elnöke és dr. Windisch László, az MNB alelnöke nyitotta meg. Az OBH elnöke elmondta, a bíróságok elkötelezettek az alternatív vitarendezés mellett, ahol a felek egyenjogúnak érezhetik magukat, az eljárás kötetlenebb, közvetlenebb, a cél a jövőre koncentrálás, a megoldás keresése. Kiemelte, hogy a bírósági közvetítői rendszer 2009-ben indult, és 2014 végére vált teljessé. Magyarországon mintegy 130 bírósági közvetítő működik az ország több mint 70 nagyobb bíróságán. 2013. január 1-től 2017. június 30-ig összesen 3424 lefolytatott bírósági közvetítői eljárás zajlott az ország bíróságain, ezek közül 1779 megállapodással fejeződött be. 2017-ben a megállapodási arány eddig 56,6%-os, azaz a közvetítői eljárások mintegy fele sikeres. Hozzátette, az Európai Bizottság 2017-es Igazságügyi eredménytáblája szerint az alternatív vitarendezési módszerek használatának előmozdítása és ösztönzése terén a magyar bíróságok első helyen állnak.
 
 
A kétnapos eseményen egyebek mellett az alternatív vitarendezés gazdaságban betöltött szerepéről és a felsőoktatás nem vitarendezésre gyakorolt hatásáról is tárgyalnak a szakemberek.
 
Az OBH elnökének beszéde itt megtekinthető.