Perszimuláció Szombathelyen

A „Nyitott bíróság” program keretében 2015. január 9-én az Orlay Kereskedelmi és Vendéglátói Szakközépiskola kettő osztályának a Szombathelyi Járásbíróságon dolgozó titkárok, ügyintézők és fogalmazók tartottak büntetőjogi témájú perszimulációt. 
 
Az előadás célja az volt, hogy a diákok az adott eseten keresztül betekintést nyerhessenek a bíróság munkájába és egy büntető tárgyalás lefolyásába. A tárgyalás témája egy garázdaság vétsége miatt indult büntetőeljárás volt, amely során a bírót dr. Csíkné dr. Dombóvári Ágnes bírósági titkár, az ügyészt dr. Horváth Szilvia bírósági fogalmazó, a védőt dr. Őri Zsófia bírósági fogalmazó, a vádlottat dr. Kustos Anna Zsófia bírósági ügyintéző, a tanút pedig dr. Pócza Alexandra bírósági fogalmazó személyesítette meg. Az ítélethirdetés után a diákok véleményt nyilváníthattak arról, hogy ők milyen bizonyítási indítványt terjesztettek volna még elő, valamint, hogy a fennálló bizonyítékok alapján bűnösnek találták-e a vádlottat.  
 
 
A perszimulációt követően a diákok az őket érintő bírósággal összefüggő kérdésekre is válaszokat kaptak, mint például, hogy mi a különbség a próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés a próbára bocsátás között.
 
 
Szombathely, 2015. január 14.