Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja a Tatabányai Törvényszéken

A Tatabányai Törvényszék 2014. október 21-ei nyílt napján megrendezésre került a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából egy előadássorozat, amelyen három középiskolai osztály vett részt.

A napot a Törvényszék elnöke, dr Csorba Zsolt Ödön nyitotta meg, néhány – a témákat átfogó, bevezető – gondolattal köszöntve a diákokat.

Az előadássorozat dr. Bicskey István polgári kollégiumvezető előadásával indult, a Ptk. a mindennapokban, az igényérvényesítés módjai címmel. Részletesen értelmezte az előadó hétköznapokból vett példák útján is a jogképesség és a cselekvőképesség fogalmát, nem felejtve a mindenkori felelősség tudatának megerősítését.

A soron következő előadáson felvilágosítást kaptak a diákok arról, dr. Sarkadi Mónika fogalmazó segítségével, hogy milyen rendszerrel működik a jogi segítségnyújtás, hogy hova lehet fordulni segítségért és milyen kérdésekben.

A harmadik téma, amely a nyílt nap alatt feldolgozásra került dr. Majorosné dr. Köck Ildikó titkár előadásában a mediáció volt. A mediáció meghatározásán túl, összehasonlításra és összekapcsolásra került a mediáció és a peres eljárások folyamata.


Tatabánya, 2014. október 22.