Ráth György a „Bírósági történelem és hagyományápolás” pályázat névadója

Az erről szóló döntést a Magyar Igazságügyi Akadémián – a jogi egyetemek jogtörténeti tanszékvezetőinek részvételével – ma tartott műhelybeszélgetésen jelentették be.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által 2014. óta „Bírósági történelem és hagyományápolás” címmel hirdetett pályázat célja a bíróságok történelmi emlékeinek megőrzése, a hagyományok feltárása, bemutatása. Dr. Handó Tünde, az OBH elnöke a mai workshop megnyitóján a jogtörténet jelentőségét hangsúlyozta. Elmondta, hogy a pályázat keretében eddig is számos könyv született, több kiállítást és konferenciát e kezdeményezésnek köszönhetünk. Több történelmi értékű kincs is előkerült, mint például Juhász Andor egykori kúriai elnök írógépe. A kutatómunka során az egyetemek, a levéltárak és a bíróságok együttműködnek. Kiemelte: a pályázat névadója, Ráth György a tisztességes, jól felkészült bírót és a tudóst egyaránt megtestesíti, méltán lehetünk rá büszkék.

A rendezvényen résztvevő szakemberek a bíróságtörténeti kutatások eredményeiről, tapasztalatairól tárgyaltak. Előadást tartott mások mellett Prof. Dr. Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora, Prof. Dr. Révész T. Mihály, az ELTE egyetemi tanára, Prof. Dr. Stipta István, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi tanára, Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, valamint Dr. Sarusi-Kiss Béla Budapest Főváros Levéltára főosztályvezetője is.

Budapest, 2016. szeptember 16.