Régi és új perspektívák: Együttműködés az oktatási intézmények és a bíróságok között

2012 őszén hirdette meg az országos Nyitott Bíróság Programot a bíróságok központi igazgatását ellátó Országos Bírósági Hivatal. A program keretében a kecskeméti középiskolások osztályfőnöki óra keretében hivatásos bíráktól kaphatnak tájékoztatást a legalapvetőbb jogi alapfogalmakról, tudnivalókról, valamint tárgyalás-és bírósági épületlátogatásokon vehettek részt a Kecskeméti Járásbíróságon. Az eddig tapasztalt érdeklődésre tekintettel a Kecskeméti Törvényszék a program további népszerűsítése érdekében együttműködési megállapodás kötését kezdeményezte az oktatási intézmények megyei szintű koordinációját is ellátó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kecskeméti Tankerületével. A megállapodást Györgyiné Dr. Koncz Judit, a KLIK Kecskeméti Tankerületének igazgatója és Dr. Bicskei Ferenc, a törvényszék elnöke szeptember 22-én írta alá a törvényszék könyvtártermében. Az együttműködés elsődleges célja, hogy a kezdeményezés a középiskolások minél szélesebb köréhez jusson el, elősegítve ezzel, hogy a fiatalok jogtudatos állampolgárként lépjenek a „nagybetűs életbe”.

A Nyitott Bíróság Program jegyében kapcsolódott be a Kecskeméti Törvényszék a szeptember 27-én, Kecskeméten megrendezésre kerülő Belvárosi Családi Nap elnevezésű rendezvény programjába is. Az érdeklődök a délelőtt folyamán épülettörténeti séta keretében tekinthetik meg a törvényszék épületét, miközben rövid tájékoztatást hallhatnak az igazságszolgáltatási rendszerről, a bíróságok működéséről és az épület történetéről.

Hasonlóképpen nagy hangsúlyt kíván fektetni a jövőben a Kecskeméti Törvényszék a 2013 szeptemberében indult bírósági közvetítés, azaz mediáció jogintézményére is. Ez az alternatív vitarendezési mód lehetőséget teremt arra, hogy a vitában érdekelt felek kölcsönös megegyezéssel zárják le a vitájukat, melyhez a vitában nem érintett, semleges, pártatlan harmadik személy, közvetítő (mediátor) segítségét veszik igénybe. A bírósági közvetítés az elmúlt egy évben is pozitív eredményeket hozott, sőt a jogintézmény további hatékony működése érdekében a törvényszék elnöke további két bírósági közvetítő kijelölése iránt terjesztett elő kérelmet a döntésre jogosult Országos Bírósági Hivatal elnökéhez. A közvetítők várhatóan november 15. napjától kezdhetik meg tevékenységüket a Kecskeméti Járásbíróságon, a törvényszék tervei szerint 2015. január 1-jét követően pedig a megye további két járásbíróságán, Baján és Kiskunhalason is megkezdődne a bírósági közvetítés.

Kecskemét, 2014. szeptember 23.