Regionális mediációs szakmai nap a Szegedi Törvényszéken

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke által kiírt, a „Bírósági közvetítés fejlesztését célzó regionális rendezvények támogatása” elnevezésű pályázat eredményeként 2015. október 16. napján regionális mediációs szakmai nap valósult meg a Szegedi Törvényszéken.

A szakmai napon a Kecskeméti, a Gyulai, a Szolnoki, a Szegedi Törvényszék illetékességi területén családjogi ügyeket tárgyaló bírák, közvetítők és koordinátorok, valamint az érintett ügyvédi kamarák elnökei és ügyvédei képviseltették magukat. A mediációs szakmai nap keretében a Szegedi Törvényszék célul tűzte ki egy, a mediáció során eddig elért eredmények áttekintését, annak bemutatását és a közös eredmények több szempontból történő kiértékelését célzó szakmai rendezvény lebonyolítását.

Dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnökének megnyitóját követően Dr. Turcsánné Dr. Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék és az OBH Bírósági Közvetítés Munkacsoport Elnöke a bírósági közvetítés országos aktuális helyzetéről tartott előadást. Dr. Pintérné dr. Pipicz Gizella, a Szegedi Törvényszék mediációs ügyeket koordináló bírája a közvetítői eljárás bírósági eljárásban megvalósuló előnyeiről beszélt, majd a Kecskeméti Törvényszék, a Gyulai Törvényszék és a Szolnoki Törvényszék illetékességi területén működő koordinátorok, közvetítők mutatták be a törvényszéküket érintő legaktuálisabb mediációs témákat. A szakmai napon nem csupán a bírósági szervezet, hanem az Ügyvédi Kamara is képviseltette magát: dr. Faragó Mészáros Judit az ügyvédség szempontjából mutatta be a bírósági közvetítés intézményét.

Az egész napos esemény délutáni programjaként Dr. Hegedűs Andrea, a Szegedi Tudományegyetem Állam– és Jogtudományi Kar Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszékének egyetemi docense a bírósági közvetítés családjogi oktatásban történő megjelenéséről, Pálkúti Adrienne klinikai szakpszichológus, gyermekterapeuta pedig „Miért nyílnak meg jobban a felek a mediátor előtt?” címmel tartott előadást. Ezt követően a jelenlévők egy mediációs esetszimulációt tekinthettek meg, majd Dr. Turcsánné Dr. Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke, Dr. Tolnai Kata, az OBH országos koordinátora, dr. Faragó Mészáros Judit, a Szegedi Ügyvédi Kamara jelen lévő képviselője, Pálkúti Adrienne, klinikai szakpszichológus, gyermekterapeuta, Dr. Szabó Mária, a Gyulai Törvényszék koordinátora, Gillyné dr. Malkócs Angéla, a Kecskeméti Járásbíróság elnöke, Dr. Kis István, a Szolnoki Törvényszék Polgári-Gazdasági-Közigazgatási Kollégiumvezetője részvételével megvalósult kerekasztal beszélgetés zárta a programot.

A Szegedi Törvényszék a mediációs szakmai nap folytatásaként 2015. október 21. napján ugyanezen témában workshopot tart.

A szakmai nap és a workshop megvalósítására az Országos Bírósági Hivatal elnöke által nyújtott 250.000,- forint vissza nem térítendő támogatásból nyílt lehetőség.

Szeged, 2015. október 16. napján

További képekért kattintson ide.

Megjelent tudósítások: